8 Tips om vakantiestress te voorkomen vóórdat je weggaat

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Vakantie is om uit te rusten. Om eens lekker bij te komen van de dagelijkse stress. Dan helpt het niet als je al gestrest weggaat. Hoe doe je dat? Hieronder 8 tips die je helpen.

  1. Draag je werk over

    Het is belangrijk om geen werk 'mee te nemen' tijdens de vakantieperiode. Zorg er daarom voor dat je al in de voorbereiding van je vakantie niet méér met je werk bezig bent dan met je vakantie. Begin daarom op tijd met het overdragen van werk en met het maken van afspraken wat er moet gebeuren tijdens je afwezigheid en wie dat gaat doen. Zeker als je werk hebt, waarbij het noodzakelijk is dat je wordt ingelicht in geval van calamiteiten is het noodzakelijk om goede afspraken te maken wie de honneurs waarneemt en onder welke omstandigheden contact me je wordt opgenomen. Door er zeker van te zijn dat alles geregeld is, ben je in staat om je werk los te laten en met een gerust hart te vertrekken.

  2. Verzorg op tijd wie de plantjes verzorgt

    Wie verzorgt bij jou de plantjes en de kat terwijl je op vakantie bent? Wie ruimt de post even op? Je weet zeker dat die aardige buren ook dit jaar weer deze taak op zich nemen. Maar wat nu als je er op het laatste moment achter komt, dat zij ook rond die tijd op vakantie gaan? Regel deze dingen daarom ruim op tijd. Als het eenmaal is geregeld, hoef je er ook niet meer over in te zitten.

  3. Bedenk van te voren wat je mee wilt nemen

    Op het allerlaatste moment nog bedenken wat je gaat meenemen is niet bepaald bevorderlijk voor een rustig gevoel. En de kans dat je wat vergeet is natuurlijk levensgroot aanwezig. Het maken van een lijstje met spullen die je wilt meenemen is daarom erg handig. Je kan zo'n lijst al van tevoren maken én je kan hem het jaar daarop weer gebruiken.
    Door op de lijst tevens mee op nemen hoeveel stuks je van alles meeneemt, voorkom je dat je daar op het allerlaatste moment nog over na moet denken. De kans dat je te veel meeneemt is dan behoorlijk groot. Of je bent nog heel lang bezig om het gewicht van de koffer onder die 23 kg te krijgen (waarbij je nog steeds het risico loopt dat je de verkeerde dingen inpakt).

  4. Schrijf op wat je op het allerlaatste moment nog moet doen

    Er zijn altijd wel van die dingen die je op de dag van vertrek nog moet doen. Maak (ook) hier een lijstje van. Schrijf het op als het in je opkomt. Je hoeft het dan niet meer te onthouden, waardoor je hoofd 'leger' raakt. En hoe 'leger' je hoofd, hoe meer ontspanning je kan toelaten.

  5. Kies een bestemming die iedereen leuk vindt

    Als iedereen uitkijkt naar de vakantie, dan is dat een stuk leuker, dan wanneer sommigen tegen de vakantie opzien of het ronduit niet leuk vinden. Stel daarom van te voren de bestemming ter discussie en bespreek wat je daar gaat doen en wat je van iedereen die meegaat wel of niet verwacht. Maak een zodanig 'programma' (of afspraken) dat iedereen zich daarin kan vinden. Hoe meer iedereen zich verheugt op de vakantie hoe aangenamer de sfeer voor vertrek zal zijn.

  6. Ga uitgerust op reis

    Direct uit het werk de auto inpakken en de snelwegen op rijden is een garantie voor stress. Omdat je waarschijnlijk niet de enige bent, die op dat moment weggaat, is de kans op filerijden enorm groot. Datzelfde geldt natuurlijk ook als je gaat vliegen. Meteen uit je werk doorgaan naar Schiphol op het moment dat iedereen naar Schiphol gaat levert alleen maar wachttijden en stress op.
    Gun jezelf een dag rust voordat je op vakantie gaat. Zie deze dag als eerste dag van je vakantie. Een dag waarin stress tot het verleden behoort.
    Reis, als het mogelijk is, op een rustige(re) dag. Dat voorkomt wachten als gevolg van files en vertragingen. En, meest belangrijk van alles, het voorkomt stress!

  7. Wacht niet met alles tot het laatste moment

    Er zijn maar weinig zaken, die echt op het allerlaatste moment geregeld moeten worden. Het meeste kan je al van te voren doen. Er zijn echter een aantal dingen, die je al langer van te voren kan (en soms moet) regelen. Te denken valt hierbij aan het vernieuwen van je paspoort, het aanvragen van allerlei visa of het regelen van inentingen bij verre reizen. Als je medicijnen gebruikt, zorg er dan voor dat je voldoende medicijnen kan meenemen.
    Sommige medicijnen vallen onder de Opiumwet en mogen alleen worden meegenomen naar het buitenland met een officiële verklaring van je arts. Dit geldt bijvoorbeeld voor sterke pijnstillers, rustgevende middelen en ADHD-medicatie. Als je twijfelt, vraag het dan na bij je huisarts of je apotheker. De aanvraagtijd voor een officiële verklaring hiervoor kan meerdere weken bedragen, dus wees er op tijd bij!

  8. Begin op tijd in te pakken

    Een mooie tijd om je koffers in te gaan pakken is zo'n twee tot drie dagen van te voren. Leg je koffer open en verzamel in de open koffer de spullen die je mee wilt nemen. Gebruik je lijst! Wacht niet tot het allerlaatste moment. Wie weet zit je meest populaire kledingstuk nog in de wasmand. Of is ergens nog een knoop van af. Een paar dagen van te voren heb je nog voldoende tijd om alles in orde te maken.
    Doe alles in de koffer en weeg de koffer! Als je koffer zwaarder is dan toegestaan, dan heb je nog een paar dagen (in plaats van een paar minuten) de tijd om te bedenken hoe je dat gaat oplossen.

(Photo credit: jasleen_kaur via Small Kitchen / CC BY-SA)