Een patroon doorbreken

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Patronen zorgen ervoor dat we dingen op de automatische piloot kunnen doen. Is dat altijd goed?


NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) heeft niet bij iedereen een goede reputatie. Dat is jammer, want met NLP als basis kan je vele goede resultaten bereiken met betrekkelijk weinig inspanning. De tip van vorige week: alle hondjes bijten. Deze week tip 10.

Normaal gesproken publiceer ik elke dinsdag een nieuwe blog. Ik hoop dat jullie dat is opgevallen. Maar deze ene keer doorbreek ik dit patroon en publiceer ik op een woensdag.

Wat is een patroon

Een patroon is een standaard reeks van handeling, gevoelens en gedachten die je uitvoert naar aanleiding van een trigger. Een voorbeeld: als ik in mijn auto rij en het verkeerslicht voor me springt op rood dan kijk ik in mijn achteruitkijkspiegel, trap tegelijkertijd de rem in, trap de koppeling in, schakel naar vrij en kom gecontroleerd tot stilstand. Ik hoef daar niet (meer) bij na te denken, het gaat volledig automatisch. Het rode licht is de trigger en de handelingen volgen op de trigger. Deze reeks aan handelingen doe ik elke keer als ik geconfronteerd word met een rood verkeerslicht. Voor mijn blog is de kalender mijn trigger. Elke keer als het dinsdag is, schrijf ik mijn blog.

Patronen zijn nuttig

Patronen zijn heel nuttig. Als ik mezelf eenmaal heb aangeleerd hoe ik in een bepaalde situatie moet handelen, dan kan ik dat keer op keer herhalen, zonder erbij na te denken. En als ik herhaal wat ik de vorige keren al heb gedaan, dan scheelt dat ook het moeizame proces van 'beslissingen maken'.

Patronen zorgen er voor, dat ik niet elke keer opnieuw het wiel hoef uit te vinden. Dat ik niet telkens opnieuw hoef leren lopen (want lopen is ook een patroon).

Voor je brein zijn patronen een uitkomst. Door gebruik te maken van ingesleten patronen, kan je brein met minimale inspanning een maximaal resultaat behalen. En aangezien de hoeveelheid werk die je brein kan verzetten gelimiteerd is, is elke winst hierin meegenomen.

Patronen zijn niet altijd nuttig

Er schuilt ook een gevaar in patronen. Als je eenmaal iets hebt geleerd, zal jouw brein je er niet toe aanzetten om eens iets anders te proberen. Integendeel. jouw brein zal standaard gebruik maken van ingesleten patronen. En als bijvoorbeeld je omgeving verandert of je doel verandert, kunnen die je wel eens behoorlijk in de weg gaan zitten. Je zal dan merken, dat het resultaat van je handelen niet meer in overeenstemming is met wat je wilt bereiken. Dan is het tijd om er eens over na te denken of jouw patronen nog wel toereikend zijn.

Een patroon veranderen

Kijk eens kritisch naar het patroon dat je doorloopt. Wat doe je, wat denk je, wat zeg je tegen jezelf? Wat daarvan kan je aanpassen, zodat je een beter eindresultaat kan krijgen? Hoe ziet je patroon er dan uit? Doorloop dit nieuwe patroon eens in gedachten. Als het je bevalt, doorloop dan het gehele patroon tenminste zeven keer. Doe dat zo realistisch mogelijk. Kijk dan eens hoe je de eerstvolgende keer reageert als de desbetreffende trigger optreedt.

Wat kan je hier mee

Patronen bepalen ons gedrag. Het is een ingebakken mechanisme waardoor we, zonder er veel over na te denken, doen wat we hebben geleerd te doen. Soms kom je er achter dat je een patroon wilt veranderen. Deze blog geeft hiervoor wat houvast.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits FreeImages)