Rust

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Ons leven is soms druk, drukker, drukst en ons hoofd zit vol. Stress is onze alledaagse partner. Hoe creëer ik rust in mijn hoofd?


Voor veel mensen is het leven druk en hectisch. Burn-out wordt helaas steeds meer een ingeburgerd woord. Valt er iets te doen aan al die drukte in je hoofd wat dit met zich meebrengt?

Hieronder volgen een aantal tips die je kan gebruiken om wat meer rust in je hoofd te krijgen.

Maak je hoofd leeg

Ja, werkelijk. Maak je hoofd leeg. Schrijf de dingen op. Maak jij een boodschappenlijstje of sla je alles in je hoofd op? Onthou je simpelweg wie je nog moet bellen of heb je een aantekening in je agenda? Noteer jij direct de belangrijke punten uit de vergadering of haal je alles later weer uit je herinnering op? De oplossing? Schrijf het op!

Mijn tip: maak een to-do-lijst. Elke dag en het liefste als eerste. Heb je nog zaken van je to-do-lijst van gisteren? Neem ze over op de nieuwe lijst en gooi de oude weg. Dan blijft alles overzichtelijk op één blaadje staan. Geef aan welke dingen op de lijst belangrijk zijn (onderstrepen of gebruik een kleuren-marker). En heb je een activiteit afgerond? Streep erdoor!

Wees in het hier en nu

Hoe vaak denk jij aan wat er in het verleden is gebeurd? Hoe vaak denk jij aan wat jou in de toekomst mogelijk nog te wachten staat? En heb je daar iets aan? Als je jezelf weer eens betrapt op piekeren over het verleden of de toekomst, vraag je dan eens af: "heb ik NU een probleem, en zo ja wat dan?". Heel vaak is het antwoord "Nee". En als het antwoord "ja" is, dan heb je jezelf tenminste een concreet probleem voorgeschoteld dat je op je to-do-lijst kan zetten.

Kijk naar de sterren

Ja, dan kan niet altijd. Maar ken je het gevoel dat je krijgt als je op een mooie zomeravond naar de sterren kijkt? Het gevoel van 'het heelal is groot en de wereld is heel erg klein'? En als je dat gevoel herkent, hoe groot is dan eigenlijk het probleem waarmee je in je hoofd zit?

Maak een wandeling in het bos of ga aan het water zitten

Het mooie van een wandeling in het bos of uitkijken over het water is dat je je gedachten verzet. Tijd doorbrengen in de natuur geeft de meeste mensen rust. Soms kan je dit zelfs combineren met fysieke inspanning, zoals fietsen of hardlopen. Voor sommigen is dit de ideale combinatie om hun hoofd 'leeg te maken'.

Lach

Als je hoofd vol zit met zorgen, probeer dan eens om gewoon simpelweg te lachen. Of kijk naar een lachfilm. Of naar oude gekke foto's. Maakt niet uit wat, maar lach! Je lichaam geeft hiermee een signaal af naar het brein, waardoor de zaken ineens een stuk minder erg lijken. Probeer het maar eens!

Maak je agenda leeg (in ieder geval minder vol)

Geef jezelf de tijd om af en toe even aan jezelf te werken, om even tijd voor jezelf te nemen. Even rustig een kopje koffie drinken, voordat je je naar je volgende vergadering haast doet wonderen. Neem tijd op in je agenda voor dit soort dingen.

Mijn tip: Hou je afspraken zo kort mogelijk. Is een kwartier genoeg, plan dan niet een uur in (want het uur wordt volledig gebruikt, ook al heb je maar een kwartier nodig). Neem een cursus time-management als je hier moeite mee hebt. En bedenk: als je je agenda 100% vol plant, heb je 120% tijd nodig.

Doe aan mindfulness, meditatie of yoga

Mindfulness, meditatie en yoga zijn prima manieren om je hoofd leeg te krijgen. Plan een uurtje per week hiervoor in. Kies dan vooral iets dat bij je past. Maar er moet wel zijn voldaan aan één heel belangrijke voorwaarde: maak eerst je agenda minder vol (zie hierboven), want als je agenda overvol zit en je moet er dan óók nog een uurtje mindfulness tussen proppen, dan geeft dat alleen maar méér onrust.

Wat kan je hiermee

Rust is essentieel voor je lichaam en je afweersysteem. Merk jij bij jezelf, dat er tijden zijn, dat je niet meer tot rust komt? Probeer dan eens één van de bovenstaande tips.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

(Foto Credits FreeImages)