Een anker uitgooien

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Dit is de vijfde tip van een aantal tips, die je in het dagelijkse leven eenvoudig kan toepassen. Al deze tips zijn gebaseerd op NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren).


NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) heeft niet bij iedereen een goede reputatie. Dat is jammer, want met NLP als basis kan je vele goede resultaten bereiken met betrekkelijk weinig inspanning. De tip van vorige week: verminder het drama. Deze week tip 5.

Oma's erwtensoep

Altijd als ik de geur van erwtensoep ruik, denk ik onmiddellijk aan de zondagmiddagen bij mijn oma. Als ik mijn ogen dichtdoe, dan zie ik het beeld gelijk voor me: mijn oma die in de keuken bezig was met een grote pan op het gasfornuis. En ik kan ook meteen voelen hoe ik me toen als klein jongetje voelde.

Misschien heb jij dat ook wel? Misschien niet met de geur van erwtensoep, maar met de geur van iets anders. Geuren zijn wat dat betreft een krachtig middel om herinneringen op te halen. Ook geluiden kunnen oude belevenissen naar boven halen. Zo hebben de meeste mensen wel een bepaald liedje, waar ze goede herinneringen aan bewaren. Elke keer als ze het liedje horen, beleven ze dezelfde herinnering opnieuw.

Je brein

Eigenlijk kan elke zintuiglijke waarneming (een beeld, een geluid, gevoel en emotie, geur en smaak) gekoppeld zijn aan een gebeurtenis in je verleden. Als de zintuigelijke waarneming zich opnieuw voordoet, herbeleef je de gebeurtenis uit het verleden, met inbegrip van de toen gevoelde emoties. Je hoeft hier niks voor te doen. Dit is één van de elementaire werkingen van je brein. En hoe heftiger de emotie was, des te krachtiger is de koppeling.

Een goed (maar helaas jammerlijk) voorbeeld hiervan is een traumatische ervaring. Als er dan een zintuiglijke waarneming plaatsvindt, die hieraan gekoppeld is, zal de bijbehorende emotie heftig opspelen.

Wat kan je hier mee

Als je weet dat je brein op deze manier werkt kan je daar op een handige manier gebruik van maken. Hoe? Bedenk een aanraking bij jezelf, die je niet snel zomaar zal doen, bijvoorbeeld plaats het topje van je linkerduim tegen het topje van je linker ringvinger, zodat je ze stevig tegen elkaar kan drukken. Bedenk ook een woord dat je niet of nauwelijks gebruikt, of verzin een niet bestaand woord, bijvoorbeeld 'moeloeboe'.

Elke keer als je nu een prettige emotie ervaart, doe dan jouw aanraking gedurende 10 tot 15 seconden en zeg in jezelf jouw woord. Als je dit steeds doet als je iets prettigs ervaart, dan zullen al die prettige emoties gekoppeld worden aan jouw aanraking en aan jouw woord.

En nu komt het. Als je er behoefte aan hebt om jouw prettige emoties te ervaren, doe dan jouw aanraking en zeg in gedachten jouw woord. Het zal hetzelfde effect hebben als het ruiken van de erwtensoep in mijn voorbeeld. Probeer het maar eens!

In NLP-termen heb je nu bij jezelf een 'anker' gezet. Een anker is een zelf gemaakte zintuiglijke gebeurtenis die je hebt gekoppeld aan een emotie 9of een verzameling aan emoties).

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits StockVault)