6 Tips om vakantiestress tijdens je vakantie te voorkomen!

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Ja, eindelijk! Je bent op vakantie. Tijd om uit te rusten en bij te komen. Hieronder 6 tips om ervoor te zorgen dat je niet in de (vakantie)stress schiet!

 1. Vakantie is geen werk!

  Dat lijkt zo eenvoudig. Natuurlijk is vakantie geen werk. Maar onder het mom van "we moeten alles eruit halen wat er in zit", ren je van kerkje naar kerkje, van pleintje naar pleintje en van museum naar museum. Als je je vakantie helemaal vol plant dan heb je het nog drukker dan je het op je werk al hebt. Voor je het weet is je vakantie voorbij en heb je opnieuw vakantie nodig om bij te komen. Neem je tijd. Je hoeft niet altijd 'nuttig' bezig te zijn. Het is heus niet zo erg als je niet alles hebt gezien.

 2. Doe alleen waar je zin in hebt

  Dit is de meest simpele en ook de meest genegeerde tip. Doe geen dingen omdat 'iedereen het doet'. Of omdat het 'nou eenmaal zo hoort'. Jij bepaalt zelf wat je wel en niet wilt doen. En laat dat dan ook gelden voor de anderen in je reisgezelschap. Hebben jullie geen zin in die excursie? Ga dan niet! Wil jij graag de berg opwandelen, maar de rest niet? Ga dan lekker alleen. Maak afspraken over waar en wanneer je elkaar weer treft. Wil jij lekker bij het zwembad blijven terwijl de rest naar dat gezellige marktje wil? Wens ze veel plezier en zoek een lekker ligbed uit.
  Op deze manier krijgt ieder wat-ie wil en scheelt het veel gezucht en het verplichte "oke, dan ga ik wel mee!".

 3. Ga niet van druk, druk, druk naar helemaal niks

  Als je een stressvolle baan hebt en je de hele dag bezig bent, bedenk dan dat je lichaam er slecht tegen kan als je ineens helemaal niks doet. De kans dat je ziek wordt is levensgroot aanwezig. Google maar eens op het 'omgekeerde Kortjakje-syndroom'.
  De boodschap is tweeledig. Zorg ervoor dat je de stress op je werk al afbouwt vóórdat je op vakantie gaat. Een eindsprintje trekken op je werk om alles toch nog af te krijgen is geen goed idee.
  En als je eenmaal op vakantie bent, blijf dan actief. Vooral sportieve inspanning is een goede manier om de stress langzaam af te bouwen.

 4. Trek de stekker uit je laptop en je telefoon

  Steeds je e-mail raadplegen of op Facebook naar de laatste berichten kijken, helpt zeker niet om je te ontspannen en je los te maken van de normale dagelijkse beslommeringen. Spreek met jezelf af, dat je hoogstens één keer per dag je e-mail checkt en even op Facebook rond struint. Stel jezelf ook een tijdslimiet. De rest van het gezelschap zal het zeker niet waarderen als je uren achter je schermpje verscholen zit.

 5. Als de kinderen het naar hun zin hebben, dan hebben de ouders het naar hun zin

  Pas je vakantie-ideeën aan op wat je kinderen graag doen. Zeker kleine kinderen hebben genoeg aan water, zand en andere kinderen en hebben weinig boodschap aan die mooie bergen, uitzichten, valleien, musea, kerkjes en andere bezienswaardigheden. Maak afspraken over uitstapjes en maak deze (vooral bij kleine kinderen én pubers) niet te lang. Bekijk of er mogelijkheden zijn om er alleen op uit te gaan terwijl de kinderen op een andere manier bezig zijn of bezig worden gehouden.

 6. Niet alles gaat goed

  Vakantie is anders dan de dagelijkse routine. Hou er rekening mee dat er iets tegen zit. En als het dan tegen zit, maak je er dan niet druk om, maar beschouw het als een mooi verhaal om straks te kunnen vertellen. Bestel een rum-cola en geniet van de dingen die wél goed zijn.

(foto credits RGBstock)