7 Ideeën voor een helpende mindset

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
In mijn vorige blogs heb ik veel gezegd over de dramadriehoek en de winnaarsdriehoek. Eén van de dingen die helpt om in de winnnaarsdriehoek te komen en te blijven is je mindset.


Wat is een mindset

Je mindset is een verzameling gedachten en overtuigingen over jezelf. Deze kunnen je helpen of ze kunnen je belemmeren. Met name die laatste groep zorgt ervoor dat je blijft doen wat je altijd al deed. Met als resultaat dat je blijft krijgen wat je altijd al kreeg.

Hieronder volgen 7 ideeën om je mindset te veranderen.

1. Creëer positieve gedachten

Er zijn twee redenen, waarom positieve gedachten je helpen.

De eerste reden is, dat het brein het woord 'niet' niet herkent. Voor een uitleg hierover zie je mijn blog 'Ontniet'. Het brein reageert alleen maar op het woord dat volgt na het 'niet' en daarmee bereik je precies het tegenovergestelde van wat je wilt. Een voorbeeld: Als je jezelf voorhoudt 'Ik wil niet falen", dan hoort het brein alleen maar het woord 'falen'. Verbaas je dan niet als je vervolgens faalt.

De tweede reden is dat wat je aandacht geeft, groeit. Als ik aandacht geef aan zelfvertrouwen door bijvoorbeeld tegen mezelf te zeggen "Ik heb zelfvertrouwen", dan zal mijn lichaam en geest zich hierop instellen. Verbaas je niet als je dan vervolgens meer zelfvertrouwen ervaart.

2. Elimineer de 'had ik maar ...'

Loop niet te piekeren over wat er in het verleden mis is gegaan. Het is al gebeurd en daaraan kan je toch niks meer veranderen. Trek lering uit wat er is gebeurd en gebruik dit bij toekomstige beslissingen. Bedenk eventueel wat je nog zou kunnen doen om de gevolgen van wat er is gebeurd te veranderen. Door jezelf steeds maar aan te klagen over wat je anders had moeten doen blijf je hangen in je eigen dramadriehoek en daarmee los je uiteindelijk helemaal niks op.

3. Elimineer de 'wat als ..."

Loop niet te piekeren over wat er in de toekomst mogelijk zou kunnen gebeuren. Het zijn namelijk meestal de negatieve gedachten die je het meeste bezig houden. En zoals al bij punt 1 staat beschreven: wat je aandacht geeft, groeit.

Hiermee wil ik natuurlijk niet aangeven, dat je niet vooruit hoeft te kijken of geen maatregelen hoeft te nemen. Je hoeft er alleen niet steeds bij stil te blijven staan.

4. Wees blij met wat je al hebt en maak daar het beste van

Bekijk je situatie vanuit de positieve kant. Is er iets waar je blij van wordt? Ook al is het maar een heel klein beetje? Sta daar dan eens bij stil. Hoe kan ik van mijn huidige situatie het beste maken. Wees niet altijd op zoek naar '100%' of 'het meest ultieme'. Deze categorie zal je maar zelden bereiken.

5. Als je iets hebt bereikt, geniet er dan ook van

Je kunt er op twee manieren van genieten als je iets bereikt.
  1. Geniet van het feit dat je je doel hebt bereikt. Als ik eindelijk mijn droomhuis heb kunnen kopen en ik kan alleen maar genieten van het feit dat ik dat heb gedaan, dan zal mijn geluk kortstondig zijn. Ik zal onmiddellijk een nieuw (en hoger) doel stellen en dat gaan nastreven.

  2. Geniet van het doel zelf. Als ik kan genieten van het huis dat ik heb gekocht, de tuin waar ik in kan zitten, de grote kamers waar ik me kan bewegen enz., dan geniet ik over een langere periode. De noodzaak om een ander doel te stellen zal veel minder aanwezig zijn.
6. Hou je kin omhoog

Als je een lichaamshouding aanneemt waar je letterlijk je kin omhoog houdt, dan heeft dat direct een weerslag op jouw psyche. Door je kin omhoog te houden voel je je beter, zelfverzekerder en sterker. Probeer het maar eens!

7. Verander jezelf in plaats van te proberen de wereld om je heen te veranderen

Het is onmogelijk om de wereld om je heen te veranderen. Stop er dus mee om anderen aan te klagen als ze niet doen wat jij van hen verwacht. Een betere koers is om jezelf te veranderen of tenminste jezelf aan te passen aan de mensen en de situaties waar je niet van houdt.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom dit thema interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits FreeImages)