Over groepen en ontgroening ...

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Voor onze verre, verre voorouders was het een zaak van levensbelang om in een groep te leven. Alléén leven zou een gewisse dood betekenen. De groep bood je bescherming en veiligheid. Een eeuwenlange evolutie zorgde voor de rest. Wij zijn nog steeds groepsmensen!


Wat zien we hiervan terug in ons dagelijks leven? Meer dan je denkt!

De komende blogs wil ik aandacht besteden aan een aantal verschijnselen die te maken hebben met groepen en het groepsgevoel. Ik begin met een blog over ontgroening!

Ontgroening

Ontgroening is een duidelijk voorbeeld van de wens om tot een groep te (mogen) behoren. Want waarom zou je je anders de ontgroenings-rituelen laten welgevallen? Ontgroening zie je in veel groepen gebeuren. Voor toelating tot de groep wordt men dan geacht bepaalde beproevingen te doorstaan en om de specifieke eigenschappen van de groep eigen te maken en te respecteren.

Dat kan variëren van heel onschuldig ("Als je nieuw bent in de groep, dan is het eerste rondje voor jou") tot uitgebreide en soms verbijsterende ontgroeningsrituelen. Denk maar eens aan de ontgroeningen, die de laatste tijd het nieuws hebben gehaald.

Ontgroening is niks nieuw. Het bestaat al, zolang er mensen zijn. Bij natuurvolken zie je dergelijke rituelen vaak bij "de overgang van jongen naar man" of "de overgang van meisje naar vrouw".

Ook kerkelijke rituelen (bijvoorbeeld de doop en de besnijdenis) mag je onder deze noemer scharen!

Een ander soort 'ontgroening' is ballotage. Bij ballotage wordt gekeken of het aspirant-lid wel 'bij de groep' hoort. Hiermee kan het 'niveau' van de groep op peil worden gehouden.

Voordelen voor de persoon die toetreedt

Voor de persoon, die de rituelen moet (mag) ondergaan heeft het toetreden tot de groep een duidelijk voordeel: je wordt opgenomen en beschermd door de groep en het verhoogt je status en aanzien ten opzichte van die personen, die niet tot de groep (mogen) behoren. En hoe moeilijker het is om erbij te mogen horen, hoe meer status! Dat zit nou eenmaal in onze 'geëvolueerde' natuur en dat is lastig te doorbreken.

Voordelen voor de groep

Voor de groep zelf heeft het ook voordelen om inwijdingsrituelen te houden. Onderzoek heeft uitgewezen, dat de groep positiever wordt beoordeeld, naarmate je er meer moeite voor moet doen om onderdeel te worden van de groep. En dat lijkt logisch: als jij ergens veel moeite voor hebt gedaan, wil je niet dat het resultaat tegenvalt.

Wat heb je hier aan

In onze maatschappij maken we allemaal deel uit van veel verschillende groepen (werk, gezin, vrienden, clubs, buren etc.). Ben jij je bewust van de groepen waar jij je in bevindt en wat dat je oplevert?

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom communicatie interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits RGBStock)