Alle hondjes bijten

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
De gebeurtenissen om je heen bepalen de manier waarop je naar de wereld kijkt. Ze liggen aan de basis van jouw overtuigingen, jouw leefregels. Zijn ze wel altijd terecht?


NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) heeft niet bij iedereen een goede reputatie. Dat is jammer, want met NLP als basis kan je vele goede resultaten bereiken met betrekkelijk weinig inspanning. De tip van vorige week: wat nu. Deze week tip 9.

Het bijt-incident

Ik zal een jaar of 6 zijn geweest. Ik was samen met mijn moeder ergens op bezoek. Er was daar iemand met een klein hondje, wat ik als klein kind natuurlijk reuze interessant vond. Ik probeerde het hondje te aaien en ... het hondje beet me in mijn vinger. En het feit dat er bloed uit kwam verhoogde het dramatisch effect aanzienlijk.

Mijn beeld van de wereld werd hierdoor behoorlijk veranderd. Het bijt-incident had me geleerd dat kleine hondjes niet te vertrouwen zijn, omdat ze vliegensvlug in je vinger kunnen bijten. Vanaf dat moment hield ik mijn vingers angstvallig weg van alle kleine hondjes. Ik aaide ze niet meer en probeerde ze ook niet aan te halen. Sterker nog, als ze dicht bij me in de buurt kwamen, dan zocht ik snel een ander plaatsje op.

Grote honden vormden, vreemd genoeg, geen enkel probleem. In mijn beeld van de wereld waren grote honden niet in staat om net zo snel te bewegen als een klein hondje. Daarom waren grote honden niet gevaarlijk en kleine honden wel.

Klopt het?

Jarenlang heb ik op die manier naar de wereld gekeken. Elke kleine hond vormde een potentiële bedreiging voor mijn lichamelijk welzijn. En omdat ik in de buurt van kleine hondjes nooit mijn handen naar ze uitstrekte ben ik ook nooit meer gebeten. Wat mij natuurlijk sterkte in mijn overtuiging, dat het goed was om mijn handen bij me te houden!

Op latere leeftijd ging ik mij realiseren, dat het bijt-incident zeer waarschijnlijk een schrikreactie van de hond was. En dat mij niks zou overkomen, als ik de hond maar rustig en zichtbaar benaderde. Het kostte me nog wel wat moeite om dat in de praktijk uit te proberen, maar uiteindelijk bleken ook kleine hondjes net zo min te bijten als grote honden.

Kan het anders?

Het bijt-incident is een voorbeeld van hoe overtuigingen kunnen ontstaan en hoe ze van invloed zijn op je leven. Sommige overtuigingen kunnen je zelfs zo in de weg gaan zitten, dat ze uiteindelijk een belemmering voor je gaan zijn.

Mocht je ook zo'n overtuiging hebben waar je last van hebt, stel jezelf dan eens de volgende vragen:
 • "Is het waar wat ik denk?"
  Daag jezelf eens uit om te kijken hoe waar het is wat je denkt.

 • "Is het echt waar wat ik denk?"
  We hebben als mensen de neiging hebben om 'in ons eigen voordeel' te redeneren. Doe je dat hier misschien ook? Laat je zaken weg of pas je dingen zodanig aan, dat het in je straatje past?

 • "Hoe weet ik dat het waar is wat ik denk?"
  Welk 'hard' bewijs kan ik aanvoeren om mijn overtuiging te staven.

 • "Kan er ook iets anders aan de hand zijn?"
  Zet je creatieve deel van je brein eens aan het werk. Kan er misschien een andere reden zijn waarom iets zo is?

 • "Welke gedachte zou me hier beter van dienst zijn?"
  Is er een overtuiging, die beter past bij wat er gebeurt? Past die gedachte dan ook beter bij mij? Probeer het vervolgens eens uit.
Wat kan je hier mee

Overtuigingen sturen ons gedrag. Het is een ingebakken mechanisme waardoor we, zonder er veel over na te denken, doen wat goed voor ons is. Soms kom je er achter dat een overtuiging je in de weg gaat zitten. Stel je dan eens de bovenstaande vragen. Wellicht leidt het tot een gedachte die je beter van pas komt.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(foto Credits RgbStock)