Waarom tips bij vliegangst niet werken (en toch weer wel)

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Je hebt ze vast wel eens gezien. De "10 tips tegen vliegangst", "Hou je vliegangst onder controle" of "De beste plek in het vliegtuig".
Ze suggereren allemaal, dat dit helpt tegen vliegangst.
Was het maar zo eenvoudig!


Logische tips helpen niet

De wetenschap dat in het midden van het vliegtuig de turbulentie het minst wordt gevoeld zal er niet voor zorgen dat vliegangst afneemt. Voor iemand met vliegangst is turbulentie het teken, dat het vliegtuig op het punt staat om neer te storten. De wetenschap dat een vleugel betrouwbaar is (jaja, deze tip bestaat echt), zal iemand met vliegangst niet helpen om zijn vliegangst te verminderen. In de fantasie van iemand met vliegangst kan deze vleugel afbreken als een luciferhoutje.
De mooiste van alle tips die ik heb gezien is, dat "vliegtuigen zijn gemaakt om te vliegen". Een hele geruststelling!
En dat je tijdens het vliegen aan leuke dingen moet denken is een raad die aan mensen met vliegangst nauwelijks is besteed.

Vliegangst is niet logisch

Als er iets is, waar vliegangst niks mee te maken heeft, dan is dat logica. Sterker nog! De meeste mensen die vliegangst hebben, weten zelf ook wel dat het niet logisch is. Maar toch hebben er ze last van. Het aandragen van allerlei logische argumenten zal, hoe goed bedoeld ook, nauwelijks enig effect sorteren.
Ook geruststellen is niet altijd de beste remedie. De kans is aanwezig, dat de persoon hieruit oppikt dat hij niet bang mag zijn en zich dus nog sterker gaat verzetten tegen zijn angst, waardoor de spanning alleen maar oploopt.

Het gevoel van angst bevindt zich in een ander gedeelte van de hersenen dan de logische gedachten.

Technisch gezien bevindt het angst-gedeelte zich in het limbisch systeem, terwijl logisch denken zich afspeelt in de neocortex. Het limbisch systeem bevindt zich in een meer 'primitief' gedeelte van onze hersenen.
Waarom is dat belangrijk? Dat is belangrijk omdat in stress-situaties de besturing over onszelf wordt overgenomen door dat limbisch systeem. Het is het systeem, dat zorg draagt voor de 'vecht-', 'vlucht-' of 'bevries-reactie'. Ons rationele, logische systeem wordt op dat moment op een lager pitje gezet. Dat zorgt er voor dat je in een stresssituaties niet meer (zo goed) logisch kan nadenken. Laat dit logisch nadenken nou juist datgene zijn, dat je nodig hebt om je angstgevoel 'op wilskracht' te onderdrukken. Maar helaas, hoe meer stress, hoe minder wilskracht!

Vliegangst is aangeleerd

Vliegangst is een angst, die (in de meeste gevallen) is aangeleerd. Het wordt natuurlijk niet bewust aangeleerd, maar het is wel aangeleerd. Hoe kan het anders, dat er mensen zijn, die nog nooit gevlogen hebben, maar wel last hebben van vliegangst. Er zijn maar (heel) weinig mensen, die vliegangst hebben opgebouwd, omdat zij een ernstig vliegtuigongeluk hebben meegemaakt.

Het overgrote gedeelte van vliegangst ontstaat door verhalen en beelden die wij in onszelf maken. We stellen ons voor wat er allemaal zou kunnen gebeuren als we in een vliegtuig stappen. Onze fantasie wordt hierbij niet beperkt door logica. In onze verbeelding kan namelijk alles. Al deze beelden worden door ons brein als 'echt' gezien en brengen emotie teweeg, bijvoorbeeld angst. We 'denken' ons als het ware angstig.
Door het brein wordt vervolgens een verbinding gemaakt tussen de gebeurtenis 'vliegen', zoals wij die ons verbeelden en de daarmee gepaard gaande emotie. Elke keer als we vervolgens de gebeurtenis 'vliegen' meemaken, treedt de daarbij geconditioneerde angst op.

Tips helpen alleen als je ze nog niet kent

Kunnen tips tegen vliegangst dan helemaal niet werken? Jawel! De tips tegen vliegangst zijn er voor bedoeld om niet nog meer stress te krijgen, dan je al hebt. Dat is op zich zo slecht niet, want hoe minder stress je ervaart, hoe gemakkelijker het wordt om logisch na te denken en te 'weten' dat het vliegen niet gevaarlijk is. Als gevolg daardoor kan je je vliegangst beter onderdrukken.
Echter, dat werkt alleen maar, als je de tip nog niet kent. Zodra je de tip kent, zal deze niet meer bijdragen aan het verlagen van het stressniveau.

Wat dit betreft werkt het eigenlijk andersom: onbekendheid met vliegen en vliegtuigen kan ervoor zorgen dat het stressgevoel toeneemt en daardoor kan een eventueel aanwezige angst voor het vliegen meer ruimte krijgen om zich te manifesteren. Omgekeerd zullen de tips er nooit voor zorgen dat een al aanwezige vliegangst zal verdwijnen.

Vliegangst weghalen kan alleen met een daarvoor ontwikkelde methode

Ondanks alle goedbedoelde tips die je her en der kan vinden, zullen dergelijke tips er nauwelijks toe leiden dat je vliegangst zal verdwijnen. De beste manier om vliegangst weg te nemen is met behulp van een speciaal daarvoor ontwikkelde methode.

Meer weten?

Wil je meer weten over aspecten van vliegen en vliegtuigen, neem dan eens een kijkje op de www.vliegcoach.nl/informatie.

Wil je je laten behandelen tegen vliegangst? Kijk dan op www.vliegcoach.nl/diensten

(Foto credit: rgbstock)