Vliegen als een baas

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
De vakantieperiode komt er weer aan. Dat betekent dat enige miljoenen Nederlanders zich opmaken om met het vliegtuig naar de vakantiebestemming te gaan. Vlieg jij als een baas?


In mijn vorige blog ben ik ingegaan op wat vliegangst is en hoe dat wordt veroorzaakt. Deze blog vertelt over het wegnemen van vliegangst en de mogelijkheden die daar voor zijn.

Kan je vliegangst wegnemen

Het korte antwoord hierop is: ja, dat kan. In principe is elke fobie weg te nemen of te verminderen tot het niveau waarop je er minder tot geen last van hebt.

Bij het wegnemen van vliegangst zijn twee verschillende wegen te bewandelen, die ik hieronder kort zal beschrijven.

De cognitieve (exposure) methode

Deze methode kent twee stappen. De eerste stap is om zoveel mogelijk informatie te geven over vliegen, de gevaren van vliegen en alles daarbij wat mogelijk angstaanjagend zou kunnen zijn dat te maken heeft met vliegen. Het is een stap, die vooral inspeelt op het logische gedeelte van het brein. Daarna volgt een tweede stap, waarin je beetje bij beetje wordt geconfronteerd met datgene wat jou angst aanjaagt, in dit geval vliegen. Dat kan op verschillende manieren: foto's en (3D-)films, bezoek van plekken die voor jou angstig zijn (de terminal, het vliegtuig) tot en met het daadwerkelijk plaatsnemen in een vliegtuig en het maken van een (meestal korte) vlucht. Als dit je wat lijkt, steek dan je licht eens op bij Stichting Valk.

De affectieve benadering

Anders dan de cognitieve benadering worden bij de affectieve benadering de verbindingen in het brein verbroken van de emotie die de angst voedt. Een effectieve methode is de fast-phobia methode. Deze methode is één van de NLP-technieken, waarmee angsten binnen enkele uren kunnen worden weggenomen. Een angst is namelijk een emotie, die - simpel gezegd - gekoppeld is aan een herinnering. Dat kan een herinnering zijn aan iets dat echt gebeurd is (trauma) of het kan een herinnering zijn die je bij jezelf hebt 'aangebracht' (op basis van je eigen verbeelding of aan de hand van bijvoorbeeld televisiebeelden). Zoals ik in mijn vorige blog al heb uitgelegd, maakt het brein geen verschil tussen een echte gebeurtenis en een fantasiebeeld. Voor je brein is alles 'echt'.

De fast-phobia techniek verbreekt de verbinding die in je brein aanwezig is tussen de herinnering en de daaraan gekoppelde emotie. Dat gebeurt snel en pijnloos. Het maakt daarbij ook geen verschil hoe lang je al last hebt van vliegangst.

Deze techniek maakt gebruik van jouw verbeelding. In het geval van vliegangst is dat ook meestal de manier waardoor de angst is ontstaan. Eigenlijk maakt deze techniek gebruik van dezelfde vaardigheid waarmee je je brein iets hebt aangeleerd om het ook weer af te leren. Deze techniek combineer ik met EFT om de 'scherpe randjes' ervan af te halen.

De 'verdwenen' emotie kan worden vervangen door een positieve gevoel. Doordat er dan een nieuwe emotie aan de herinnering is gekoppeld loop je veel minder risico om een nieuwe vliegangst te ontwikkelen.

Natuurlijk kan feitelijke kennis over vliegen bijdragen aan een gevoel van veiligheid. Wil je meer inhoudelijke informatie over vliegen, kijk dan eens op de site www.vliegcoach.nl.

Wat kan je hiermee

Vliegen is - vanuit het oogpunt van gevaar - heel erg veilig. Toch beleeft niet iedereen dit zo. Erger nog, je veroorzaakt het vaak ook nog zelf! Kijk jij als een berg op tegen de aankomende zomervakantie? Heb je al slapeloze nachten bij de gedachte dat je straks weer moet gaan vliegen? Zit je liever drie dagen in een snikhete auto, dan drie uur in de lucht? Overweeg eens of je wilt investeren in een behandeling tegen vliegangst.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

(Foto Credits RgbStock)