Proberen? Gewoon doen!

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Wat we zegen en hoe we het zeggen heeft binnen NLP een grote betekenis. Het laat zien hoe we ergens over denken, soms bewust, maar meestal onbewust.


Het woord proberen is een mooi voorbeeld van een woord dat we veel gebruiken, maar waarvan we niet vaak doorhebben hoe het onze houding beïnvloedt.

De betekenis van proberen

De betekenis van proberen is 'iets doen waarvan je van te voren niet zeker weet of het kan of lukt'. Als ik aan je vraag om je neus aan te raken met je vinger, zal je dat misschien een vreemde vraag vinden. Als je in het bezit van een vinger en een neus en niet stomdronken bent, is het aanraken van je eigen neus een peulenschil. Van proberen kan hier natuurlijk geen sprake zijn. De kans dat het je lukt om je neus aan te raken is namelijk 100%.

Als ik je daarentegen vraag om over een tuinhek van 1,15 meter hoog te springen dan is er iets anders aan de hand. Als je tenminste niet een getrainde atleet bent of elke dag over tuinhekjes springt, is het op voorhand helemaal niet zo zeker of je in staat bent om dat te doen. Je weet van te voren niet of het gaat lukken.

Op welke van de twee vragen is het antwoord "Ik zou het kunnen proberen" op zijn plaats? Inderdaad, op de tweede vraag. We gebruiken het woord proberen, als we er op voorhand rekening mee houden, dat onze actie kan mislukken.

Kijk nu nog eens naar de betekenis van de volgende zinnen: "Ik ga proberen om nog deze week een afspraak met je te maken" of "Ik zal proberen mijn werk af te maken"?

Het is een manier van spreken

Misschien is het een manier van spreken, maar op onderbewust niveau geven we aan het woord 'proberen' een interne betekenis. Het vertelt ons iets over de urgentie, de noodzaak of de prioriteit die we geven aan dat wat we proberen te doen: een lage prioriteit.

Het vertelt ons, dat het niet heel erg is, als we er niet in slagen om het te doen. We hebben namelijk niet gezegd dat we het echt zouden doen, we zouden het alleen maar proberen.

Ook creëert het bij onze gesprekspartner een gevoel van twijfel. Door 'proberen' te gebruiken is onze gesprekspartner er niet van overtuigd dat je echt actie zal gaan ondernemen.

Laat proberen eens achterwege

In de meeste gevallen kunnen we het woord 'proberen' simpelweg weglaten uit de zin. Dus in plaats van "Ik ga proberen om nog deze week een afspraak met je te maken" zeg je "Ik ga deze week een afspraak met je maken". Voel je het verschil tussen deze twee zinnen?

Vervang het gemaks-antwoord "Ik ga het proberen" door "Ik ga het doen". Het verschil tussen deze twee zinnen is enorm, hoewel ze maar één woord verschillen!

Wat als ik niet zeker ben dat het lukt?

Ben je niet zeker of het lukt? Prima toch? Om iets te doen, is het helemaal niet nodig om op voorhand zeker te weten dat het ook gaat lukken. Doe het en kom er gaandeweg achter of het je lukt of niet. Maar bouw niet op voorhand al de mislukking in door het te 'proberen'. Geloof er in, doe het en leer ervan of vraag je af of je bezig bent met iets, dat je eigenlijk niet wilt.

Wat kan je hiermee

Hoe vaak ga jij iets 'proberen'? Door het woord proberen te vermijden, ben je duidelijker naar jezelf en naar anderen. Het 'dwingt' je om te kiezen tussen wat je belangrijk vindt en wat je eigenlijk niet zo veel kan schelen. Wat die laatste categorie betreft: wie hou je voor de gek als je die steeds maar blijft 'proberen'?

En nu oud en nieuw nadert ... heb jij nog goede voornemens? En ga je die proberen te doen of ga je die gewoon doen!

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits FreeImages)