Over angst, vrees en fobieën

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
De termen angst, vrees en fobie worden door elkaar gebruikt. Zo is er sprake van vliegangst, hoogtevrees en claustrofobie. Belangrijker is: Wil je ervan af? Of juist niet!


Gezonde angst is oké.

Ga jij aan de rand van een afgrond staan als het hard waait en bovendien de grond nat en glad is? Loop jij naar een tijger toe als je die in het wild tegenkomt? Ga jij rechtop in het open veld staan als het onweert?

Als we zomaar alles zouden doen, zouden we als menselijk ras lang geleden al zijn uitgestorven. Een gezonde dosis angst beschermt ons tegen ongeluk en tegenspoed. Het zorgt er voor dat we overleven.

Wanneer is een angst een fobie

Soms gaat een gezonde angst over in een angst die ons belemmert. We spreken dan van een fobie: een overmatige angst om doorgaans onduidelijke redenen, die niet in verhouding staat tot het reële gevaar en die iemand in zijn doen en laten kan beperken. Met name het laatste, namelijk dat het je belemmert, vind ik het meest kenmerkende van een fobie.

En hoewel het reële gevaar er niet is of wel meevalt, is het angstgevoel er overigens niet minder om. Het gevoel van angst is heel reëel aanwezig!

Ik wil niet van mijn angst af!

Je zou denken dat iedereen heel graag van al deze angstgevoelens af wil. Toch is dat lang niet altijd het geval. Eén van de dingen die ik met regelmaat tegenkom is dat iemand, ondanks dat het hem beperkt, zijn angst graag wil behouden! Op het eerste gezicht lijkt dat misschien vreemd, maar er zijn wel een aantal verklaringen voor. In veel gevallen zijn het onbewuste gedachten, die de angst in stand willen houden.
  1. Het levert voordeel op om de angst te hebben.
    Als je bijvoorbeeld hoogtevrees hebt, dan hoef je niet op de ladder te staan om de ramen te zemen. Ik heb het in mijn praktijk meegemaakt, dat iemand niet van zijn vliegangst af wilde, omdat hij dan 'met zijn vriendin op vakantie moest'. Na enig doorvragen gaf hij aan, dat hij zijn tijd liever thuis met een boek op de bank wilde doorbrengen. Zijn vliegangst was voor hem overigens wel echt!

  2. Het boezemt angst in als je straks iets moet doen, waarvoor je nu angst hebt.
    Huh? Stel je eens voor dat je een spinnenfobie hebt. Je wil voor geen goud een spin oprapen (bijvoorbeeld met een glas). Je denkt "ja, als ik straks geen angst meer heb, dan moet ik die spin oprapen!". Vanuit je huidige angstgevoel is dat ondenkbaar. Je vindt het daarom veiliger om de angst te houden.

  3. Je angst is volgens jou niet weg te nemen.
    Net zo goed als er mensen zijn, die zich niet kunnen voorstellen, dat iemand bang is voor (bijvoorbeeld) een muis, zijn er ook mensen, die zich niet kunnen voorstellen, dat zij van hun angst verlost kunnen raken. Hun redenatie: "Ik heb deze angst al mijn hele leven, die zal echt niet zomaar ineens verdwijnen. Dat lukt echt niet".

  4. Angst is iets waarmee je moet leren leven.
    Zolang je je kan herinneren, heb je (bijvoorbeeld) al last van hoogtevrees. Het is zo'n onderdeel geworden van je leven, dat je echt het idee hebt, dat het bij het leven hoort.

  5. Vooral voor de categorie 3 en 4 heb ik goed nieuws: angst is snel en pijnloos weg te nemen. Bij iedereen!
Wat heb je hier aan?

Gezonde angst is oké. Het behoedt je voor gevaar. Het zorgt ervoor dat je veilig blijft. Overmatige angst kan je echter belemmeren.

Weet, dat het niet hoeft. Als je je angst graag wilt behouden, dan is dat een keuze en niet een noodzaak!

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, mooi!

Enig idee hoeveel fobieën er zijn? Kijk eens in onze lijst met fobieën!

(Foto Credits FreeImages)