Ontniet!

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Heb je er wel eens bij stilgestaan hoe vaak wij het woord 'niet ' gebruiken? Bedenk dat het woord 'niet ' voor ons brein een lastig ding is.


Hieronder beschrijf ik een aantal situaties waarin je het woord 'niet' beter kunt vermijden.

Niet oversteken!

Als je dit kopje leest, welk beeld komt er dan als eerste in je op? De twee meest gegeven antwoorden zijn: "een zebrapad" en "ik zie mezelf oversteken". Dat lijkt op het eerste gezicht vreemd. Het gaat toch om niet oversteken?

Bedenk, dat mensen over het algemeen beeld-denkers zijn. We maken beelden van begrippen en slaan deze beelden op, voorzien van de bijbehorende betekenis.

Vraag je nu eens af wat het beeld is dat bij 'NIET' hoort? Dan zal je tot de conclusie komen dat er geen beeld is dat bij 'NIET' hoort. We kunnen wel een beeld maken bij 'oversteken', maar we kunnen geen beeld maken bij 'niet oversteken'.

Wat er gebeurt bij het horen van 'niet oversteken' is dat onze hersenen op zoek gaan naar een alternatief, waar wel een beeld van is, bijvoorbeeld: 'blijven staan', 'omkeren' of 'gaan zitten'. Ons logisch brein helpt ons om een interpretatie te maken van wat 'niet oversteken' zou kunnen betekenen.

Kleine kinderen kunnen dit laatste nog niet. Zij reageren direct op het beeld dat in hun brein opkomt. Als je tegen een kind "niet oversteken" zegt, dan hoort het kind als het ware alleen maar "oversteken", met alle gevolgen van dien.

Een ander nadeel kan zijn, dat je niet weet wat de ander wel gaat doen. Je laat dat immers over aan de verbeelding van de ander. Als je een voorspelbaar resultaat wilt, geef dan een duidelijke 'opdracht'.

Heb je niet ontbeten vanmorgen?

Op het eerste gezicht is dit een normale vraag. Echter, als iemand een antwoord geeft, weet je niet precies wat er wordt bedoeld.

Stel je voor dat je het antwoord "Ja" krijgt. Betekent dit dan: "Ja, ik heb inderdaad niet ontbeten vanmorgen" of betekent dit "Ja hoor, ik heb wel ontbeten vanmorgen". Hetzelfde geldt natuurlijk als je het antwoord "Nee" krijgt. Is het dan "Nee, ik heb inderdaad niet ontbeten" of "Nee, ik heb wel ontbeten".

Kortom, als je een duidelijk antwoord wilt krijgen, stel dan een vraag zonder het woord 'niet': "Heb je ontbeten vanmorgen?". Het woordje 'niet' zorgt alleen maar voor verwarring.

Omgekeerd, mocht je een dergelijk vraag krijgen, geef dan een zodanig antwoord, dat duidelijk blijkt wat jouw ja of nee betekent.

Ik wil niet ...

Als je aan mensen vraagt, wat ze willen, dan gebeurt het nog wel eens dat er een antwoord komt in de vorm van "Ik wil niet ...". De puntjes invullen is vaak eenvoudig. We weten veel beter wat we niet willen dan wat we wel willen.

Echter, als we doelen willen bereiken, dan moeten we weten wat we WEL willen. Als je namelijk niet weet waar je naar toe wilt, zal je er ook nooit komen.

Ook hier geldt weer, dat we beeld-denkers zijn, We bereiken een doel veel beter als we een beeld hebben van wat we willen. En welk beeld maken we bij onszelf als we zeggen wat we NIET willen? Juist!

Niet niet niet ...

"Het is niet onmogelijk dat je niet begrijpt wat er niet goed is." Hoe vaak moet je deze zin lezen voordat je begrijpt wat er staat? Er staan namelijk vier 'nieten' in deze zin (drie keer 'niet' en één keer 'on...'). Ons brein moet heel erg aan het werk, om de betekenis van deze zin te achterhalen. Zelfs dubbele ontkenningen zijn voor ons brein al lastig.

Als je dit soort zinnen maakt, loop je de kans dat je een zin fabriceert, waarmee je eigenlijk precies het tegenovergestelde zegt van wat je bedoelt. Kortom, vermijd liever meerdere ontkenning in één zin.

Wat heb je hier aan?

Natuurlijk zijn er voldoende gelegenheden, waar het woord 'niet' op zijn plaats is. Soms is het ronduit lastig om een alternatieve zin te bedenken, waar het woord 'niet' achterwege blijft.

Maar soms gebruiken we het, waar we het beter kunnen weglaten. Ga voor jezelf eens na, hoe vaak jij het woord 'niet' gebruikt. En is dat dan ook echt nodig, of kan het dan anders (beter)?

Interessant?

En, hoe vaak ga jij nog 'niet' gebruiken?

Vind je nog veel meer rondom communicatie interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credit RGBStock)