Geen komma, maar een punt

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
"Proberen iets te doen" lijkt een goede poging om iets te bereiken. Maar als je iets wil bereiken laat dan het "proberen" eens achterwege.


NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) heeft niet bij iedereen een goede reputatie. Dat is jammer, want met NLP als basis kan je vele goede resultaten bereiken met betrekkelijk weinig inspanning. De tip van vorige week: doelen stellen helpt. Deze week tip 15, de laatste tip.

Naast het stellen van doelen is er nog iets anders, dat je kan helpen bij het bereiken van doelen, namelijk: neem een besluit. Zonder verdere bijzinnen.

Proberen is iets anders dan doen

Ik hoor het om me heen. Als iemand iets aan zichzelf gaat veranderen of iets wil gaan bereiken, dan komt er vaak het woord 'proberen' bij: "Ik ga proberen om ...". Maar wat zeg je dan eigenlijk? Het woord proberen houdt in, dat je er op voorhand rekening mee houdt, dat het niet gaat lukken. Als dat je mindset is, dan heb je jezelf al op voorhand een excuus gegeven: "Ik ga het proberen, maar ik weet niet of ik het kan", en achteraf zeggen we dan "Ik heb het echt geprobeerd, maar het is niet gelukt." Het woordje 'echt' wordt dan toegevoegd om vooral te benadrukken dat er een oprechte poging is gedaan.

Het woord proberen kan je ongeveer als volgt vertalen: "Ik ga iets doen, maar het kan best zijn, dat het niet lukt". Je hebt hiermee achter het woord 'doen' een komma gezet in plaats van een punt. En als je een komma zet, komt er natuurlijk altijd een 'maar' achteraan!

Ja, maar

De zinsnede, die vaak wordt gebruikt als we iets willen bereiken is er één in de vorm met een ja-maar. En misschien wordt die niet altijd uitgesproken, maar zit-ie wel in ons hoofd. En de betekenis van 'maar' is: "alles wat ik er voor heb gezegd is niet waar en wat echt waar is komt nu". De tweede zin zegt altijd iets negatiefs over eerste zin. Probeer eens om een zin te maken met daarin een komma-maar waarbij het gedeelte na de maar iets positiefs zegt over het gedeelte voor de maar. Zoiets als "Ik heb het geprobeerd, maar ik was er heel tevreden over".

Bungee jumpen

Vergelijk het nemen van een besluit maar met bungee jumpen. Als je eenmaal van het platform naar beneden springt, is er geen komma en ook geen maar. Er is ook geen sprake van proberen. Je springt en je kan niet meer terug. En je vindt het leuk ... of niet.

Wat kan je hier mee

Als je iets wilt bereiken, stel jezelf dan een duidelijk doel en neem het besluit om het te doen! Zet dan een punt achter de zin in plaats van een komma. Laat de maar erachter weg. Verban het woord 'proberen'. Ga het gewoon doen. Spreek dat hardop uit. Niet alleen naar anderen, maar vooral naar jezelf. Is dat een garantie voor succes? Nee. Ook dan kan je erachter komen, dat je niet bereikt wat je hebt willen bereiken. Echter heeft het dan niet aan je persoonlijke doelstelling gelegen.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits Pixabay)