Blijf met vliegangst niet lopen

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Ga je de komende vakantieperiode vliegen? Of ben je nu al bezig om je af te vragen op welke manier je het vliegtuig kan vermijden!


In een eerder blog heb ik al eens geschreven over vliegangst. Deze blog ging er voornamelijk over, dat de 'x beste tips tegen vliegangst' eigenlijk helemaal niet werken.

Nu de eerste vakantieboeken weer zijn verschenen is het weer eens tijd om vliegangst onder de loep te nemen. Want waarom werken die tips dan niet en wat zou je eigenlijk wel moeten doen.

Logica is logisch, maar helpt niet (echt).

"Zoek een plek in het midden van het vliegtuig", "bedenk dat vliegen veilig is", "vliegtuigen zijn gemaakt om te vliegen" en "turbulentie is niet gevaarlijk, alleen hinderlijk" zijn een paar van die logische wetmatigheden, die vliegangstigen moeten helpen. Ze worden onderbouwd met feiten die - eerlijk is eerlijk - allemaal kloppen. Ze spelen allemaal in op ons logisch denkvermogen. De achterliggende gedachte is, dat als je weet hoe vliegen in elkaar steekt, dat daarmee de angst vanzelf verdwijnt.

Helaas werkt het een beetje andersom. Onwetendheid kan leiden tot extra stress. Deze extra stress is (soms) weg te nemen door meer kennis over vliegen of een plekje in het vliegtuig, dat minder beweegt dan de rest van de beschikbare plekken. Het helpt echter niet tegen het angstgevoel dat je bekruipt als je in het vliegtuig zit of dat je in sommige gevallen al weken van te voren slapeloze nachten bezorgt.

Angst is niet logisch

Angst komt vanuit je hoofd. Bijna niemand die in een vliegtuig heeft gezeten heeft ooit een vliegtuigcrash meegemaakt. De angst daarvoor is dus niet het gevolg van een traumatische ervaring, maar is het product van iemands eigen fantasie. Deze fantasie is meestal gevoed door programma's als "Air Crash Investigation" en/of eindeloze herhalingen van vliegtuigongelukken in nieuwsmedia en actualiteitenprogramma's. Door het brein te 'overvoeren' met beelden van gevaarlijke situaties krijgt het brein de (onterechte) indruk, dat het betreden van een vliegtuig gelijk staat aan rampspoed. Geen wonder, dat het brein zich vervolgens verzet tegen deze situatie. Dit verzet vindt plaats in een specifiek gedeelte van het brein (het limbisch systeem), waar de vecht, vlucht- of bevriesreactie plaats vindt. Op het moment dat in dit systeem de alarmknop overgaat wil je nog maar één ding: wegwezen! Een bijkomend verschijnsel van het activeren van dit systeem is dat het gedeelte van het brein waarin het logisch nadenken plaats vindt, op een laag pitje wordt gezet. Evolutionair gezien was dat erg handig: als je in een levensbedreigende situatie terecht komt, wordt je brein en je lichaam voorbereid op handelen, niet op logisch nadenken.

Bestrijd de emotie en buig deze om naar een positief gevoel

Een 'conventionele' behandeling van vliegangst bestaat uit een logische benadering van vliegangst, door middel van voorlichting en exposure, waarbij je langzaam wordt blootgesteld aan je angsten en hiermee leert te dealen.

Een andere benadering is het veranderen van de emotie die je hebt verbonden aan vliegen. Door middel van NLP-technieken is het mogelijk om de relatie tussen een vliegtuig en het daarbij behorende gevoel te verbreken en een nieuw positief gevoel te koppelen aan jouw (al dan niet gefantaseerde) vliegervaring. Daarbij maken we gebruik van hetzelfde mechanisme als waarmee je je eigen angst bij jezelf hebt geïnstalleerd, namelijk je eigen fantasie.

Dit klinkt misschien te simpel om waar te zijn, maar in de praktijk werkt dit heel snel en efficiënt.

Wat kan je hiermee

Kijk je als een berg op tegen de aankomende zomervakantie? Heb je al slapeloze nachten bij de gedachte dat je straks weer moet gaan vliegen? Zit je liever drie dagen in een snikhete auto, dan drie uur in de lucht? Overweeg eens of een behandeling tegen vliegangst iets voor jou is.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

(Foto Credits Foter)