Tips voor een goede relatie

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
In weerwil van wat romantische films en sprookjes ons willen laten geloven ontstaat een goede relatie niet 'zomaar'. Een goede relatie ontstaat door eraan te werken.


Hieronder 6 tips om je relatie goed te houden.

Realiseer je dat elke relatie ups en downs kent

Sprookjes bestaan niet en relaties waarin het altijd koek en ei is bestaan ook niet. Als je verwacht dat je altijd gelukkig zal zijn in je relatie kom je bedrogen uit. Zie een teleurstelling als een mogelijkheid om een beter beeld van de ander te krijgen. Blijf altijd positief, ook als het even tegen zit. Geluk ervaar je intenser als je ook verdriet kent.

Communiceer

Mensen zijn sociale wezens en hebben contact en verbinding met anderen nodig. Een relatie ebt weg als de communicatie over de relatie en daarmee de verbinding ophoudt te bestaan. Als de emotie de overhand krijg kan een (liefdes)relatie omslaan in haat en nijd. Op de specifieke aspecten van communicatie binnen een relatie kom ik nog terug in een volgend blog.

Blijf in je winnaarsdriehoek

Blijf jezelf, ook in een relatie. De beste manier om jezelf te blijven is door binnen de 'winnaarsdriehoek' te blijven. Hou de regie en neem verantwoordelijkheid. Zie mijn vorige blogs over de winnaarsdriehoek.

Leer ruzie maken

Een relatie kent ups en downs. Soms heb je wat dingen 'uit te vechten'. Als je dat op een constructieve manier weet te doen, levert dat begrip, acceptatie en (eventueel weer) verbinding op. Soms kan een 'ruzie' de relatie zelfs een boost geven. Over hoe je op een constructieve manier ruzie maakt zal ik in een volgend blog verder op ingaan.

(H)erken de goede kanten en wees realistisch over de tekortkomingen van de ander

Zeg nou zelf: waar ben je verliefd op geworden toen je jouw partner voor het eerst ontmoette? Blijf daarom oog houden voor al het goede dat jouw partner je te bieden heeft. Geef daar aandacht aan, want wat je aandacht geeft groeit. Leer daarnaast om te gaan met de mindere kanten van de ander in plaats van ze te proberen te veranderen of je ertegen te verzetten. Niemand is perfect en niemand zal dat ooit worden.

Wees praktisch in het verdelen van de taken

Het is onmogelijk om schoonmaken, kinderen verzorgen, eten bereiden, werken (geld verdienen), plannen maken enz. 50%/50% te verdelen. We hebben allemaal zaken waar we goed in zijn en waar we minder goed in zijn. We hebben allemaal zaken die we leuk vinden en zaken die we minder leuk vinden. Verdeel het werk eerst eens op basis van bovenstaande criteria. En PRAAT op een volwassen manier over hoe je de rest verdeelt. Waar het uiteindelijk om draait is of je een verdeling kan vinden waar je beiden mee kunt leven.

Nog meer

Meer tips en adviezen volgen wellicht een volgende keer.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

(Foto Credits RgbStock)