EFT in de praktijk

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Emotional Freedom Techniques is een geweldig middel om stress te reduceren. Een voorbeeld uit de praktijk.


Naar aanleiding van mijn vorige blog heeft iemand gereageerd met de vraag of ik hem kon helpen om van zijn hoogtevrees af te komen. Ik wil dit verhaal (met toestemming) delen om een beetje inzicht te geven wat een sessie met EFT in de praktijk kan opleveren.

De vraag

De vraag was heel simpel: ik heb hoogtevrees en mijn broer is verhuisd naar de 10e verdieping van een flatgebouw. Natuurlijk wil ik bij hem op bezoek, maar alleen al de gedachte dat ik dat gebouw in moet, bezorgt me de zenuwen.

Hij vertelde me, dat hij er last van had, dat hij het gevoel had dat een gebouw kan instorten, zodra hij via een raam (hoger dan de begane grond) naar buiten kan kijken. In gedachten 'ziet' hij dan al dat de vloer bezwijkt en dat de mensen die zich dicht bij het raam bevinden verdwijnen in het gat dat dan ontstaat. En zoals bij alle fobieën geldt dat hij best wel weet dat het niet waar is, maar dat het gevoel daarmee niet verdwijnt. Tot nu toe had hij zoveel mogelijk vermeden om in hoge gebouwen te zijn, maar nu wilde hij er toch wel een keer van af.

De behandeling

Zoals ik in mijn eerdere blog al heb verteld, wordt met EFT invloed uitgeoefend op je energie-systeem, waardoor je klachten verdwijnen. EFT gaat er namelijk van uit, dat de verstoring van je energie-systeem de oorzaak is van je klachten. Door deze verstoring op te heffen neem je ook de klachten weg. Dat kan echter alleen maar op het moment, dat de verstoring daadwerkelijk aanwezig is. Daarom is het nodig om de cliënt zich te laten voorstellen, dat hij zich daadwerkelijk in zo'n situatie bevindt. De sterkte van de angst ("op een schaal van 0 tot 10, hoe sterk is je gevoel") wordt benoemd en daarna wordt de angst verwoord in wat bij EFT de 'opzetzin' wordt genoemd.

In het geval van mijn cliënt is de sterkte een 9 en de opzetzin is "Ook al ben ik bang dat de vloer het begeeft, ...". Daarna volgt in vier stappen een serie aan klop- en oogbewegingen, waarbij de opzetzin steeds wordt herhaald. Dit herhalen gebeurt vooral om de cliënt bij zijn gevoel te houden.

Aan het einde van deze vier stappen vraag ik opnieuw wat de sterkte van het gevoel is. De cliënt is even stil en zegt vervolgens: "een 3".

Dat is mooi! In één ronde van een 9 naar een 3. Maar met EFT ben je pas klaar als je aangekomen bent bij 0 (of geen verandering meer voelbaar is). Dus beginnen we met een tweede ronde, waarbij de opzetzin enigszins wordt aangepast naar "Ook al ben ik nog een beetje bang dat de vloer het begeeft, ...". Vervolgens doen we weer een klopronde, waarbij ik aan het einde weer vraag naar de sterkte van het gevoel.

Het blijft een langere tijd stil. Vervolgens zegt mijn cliënt: "Ik weet het niet, ik kan het gevoel niet meer vinden ...". Dit antwoord heb ik al vaker gehad. Het is voor klanten soms moeilijk voor te stellen dat een gevoel dat er altijd is geweest plotsklaps verdwenen is. Maar voor mij betekent dit antwoord, dat de sessie succesvol is afgerond.

Meten is weten

Ik heb de klant gevraagd om in de praktijk te testen of het gevoel daadwerkelijk is verdwenen. In dit geval was dat niet zo moeilijk. Ik heb hem gevraagd om naar een flatgebouw te gaan en via het trappenhuis naar de hoger gelegen verdiepingen te lopen en daarbij steeds een raam op te zoeken en naar buiten te kijken.

Gisteravond heeft hij me enthousiast opgebeld met de mededeling dat hij zonder enige moeite naar de 8e verdieping van het nabijgelegen flatgebouw is gegaan en niet alleen naar buiten kon kijken, maar dat hij zelfs zonder enige moeite over de galerij kon lopen. Het lijkt me onnodig om te zeggen dat hij daar erg blij mee is.

Landelijke EFT-dag op 10 maart 2018

Wil je zelf ook eens ervaren wat EFT kan doen? Op 10 maart 2018 wordt de landelijke EFT-dag georganiseerd. Je kan dan tegen een kleine vergoeding (die overigens in zijn geheel aan een goed doel wordt geschonken) op een laagdrempelige manier kennis maken met EFT, zodat je zelf een oordeel kan vormen wat EFT is, wat het voor jou kan betekenen en of je er verder iets mee wil doen. Kijk op onze site voor meer informatie. Hier is ook een link opgenomen, zodat je kan zoeken naar een adres bij jou in de buurt.

Wat kan je hiermee

Heb je last van een angst, fobie of een andere emotionele blokkade? Heb je er wel eens aan gedacht om dit op een alternatieve wijze aan te pakken, maar heb je geen idee of dit werkt? Pak je kans en kom op zaterdag 10 maart naar één van de EFT-sessies, zodat je zelf kan ervaren wat EFT voor jou kan doen.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

(Foto Credits FreeImages)