Patronen veranderen, maar dan anders

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Onze automatische piloot is er heel goed in om herhalende processen van ons over te nemen. Maar soms is dat ongewenst en wil je dat automatische proces beïnvloeden. Hoe doe je dat?


In mijn vorige blog heb ik een manier beschreven om een patroon te veranderen. Er zijn veel verschillende patronen, waar wij gebruik van maken. Zo is er een koppeling tussen emotie en de plek "waar" we dingen zien. Ik zal hieronder uitleggen wat ik daarmee bedoel en ook hoe je daar invloed op kan uitoefenen.

Help, een spin!

Als voorbeeld neem ik het onaangename gevoel dat sommigen krijgen bij het zien van een spin. Zo'n 30% van de mensen kennen dit gevoel in mindere of meerdere mate. Vind je spinnen niet eng, neem dan iets anders in gedachten dat je liever uit je buurt wilt hebben.

Waar zie je de spin

Nee, ik bedoel niet 'in het keukenkastje' of 'op de muur'. Wat ik ermee bedoel is: als je je ogen dichtdoet en je een spin voorstelt, waar zie je die spin dan? Tien tegen één dat het antwoord is: heel dichtbij en heel groot.

What you see is what you get

In je brein is de emotie gekoppeld aan de plek, waar je die spin ziet. Ook dit is een patroon waar het brein gebruik van maakt. Dat betekent ook dat als je die plek verandert, dat de bijbehorende emotie (meestal) minder wordt.

De verdwijntruc

Dus nu komt het: zet die spin in gedachten eens ver weg, zodat-ie heel klein wordt. Verplaats hem dan in gedachten naar linksonder. Laat het beeld van de spin vervolgens knipperen en laat dan het beeld van de spin helemaal verdwijnen.

Gebeurd?

Doe je ogen open en zing een liedje, maak een dansje of zeg je telefoonnummer achterstevoren. Serieus, hiermee verleg je de aandacht even naar iets anders dan de emotie rondom de spin.

Waar is de spin nu?

Doe je ogen dan weer dicht en stel je weer een spin voor. Waar bevindt het beeld zich nu? Waarschijnlijk niet meer vlak voor je neus en heel groot. Het meest gegeven antwoord is namelijk: ergens ver weg. En het mooiste komt nog: het onaangename gevoel dat je eerst had zal nu minder zijn en kan zelfs grotendeels of helemaal verdwenen zijn.

Probeer het uit

Kijk maar eens wat er de volgende keer gebeurt als je écht een spin ziet. Is het nog steeds even onaangenaam of is er iets veranderd?

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom dit thema interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits FreeImages)