Emotional Freedom Techniques

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Misschien heb je wel eens van Emotional Freedom Techniques, of kortweg EFT, gehoord. Wat is het eigenlijk en wat kan je er mee?


Zo'n tien jaar geleden was ik aan het surfen op internet. Ik was op zoek naar meer informatie over Emotional Freedom Techniques, ofwel kortweg EFT, waar ik tijdens mijn post-HBO opleiding al over gehoord had. En zo stuitte ik op een filmpje van een man met een water-fobie (bang om het water in te gaan) en een behandelaar, die hem 'behandelde' door samen met hem op een aantal plaatsen op het gezicht te 'kloppen'. Aan het einde van het filmpje gaat de man vrijwillig kopje onder in het zwembad.

In eerste instantie dacht ik "Yeah, right!", maar toch enigszins geïntrigeerd zocht ik of er nog meer filmpjes waren hierover. Ja hoor, ik vond nog veel meer filmpjes waarin al kloppende allerlei angsten en fobieën leken te verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zou het dan toch ... ?

Ik bedacht mij, dat als dit bedrog was, dat het dan wel erg goed was uitgevoerd en door wel heel veel mensen. Ik wist nog steeds niet wat ik ervan moest denken.

Uiteindelijk heb ik besloten dat er maar één manier was om erachter te komen of dit werkte en dat was door het doen van een opleiding EFT.

Wat is EFT eigenlijk

EFT kan je het beste zien als een vorm van acupunctuur, alleen worden er geen naalden bij gebruikt. Volgens een bepaald protocol wordt er (zachtjes) geklopt op bepaalde punten op het hoofd en het lichaam, gecombineerd met een serie oogbewegingen, terwijl de aandacht is gevestigd op het probleem dat je ermee wilt oplossen. Tijdens dit kloppen oefen je invloed uit op je energie-systeem, waardoor je klachten verdwijnen.

Vreemd? Misschien, maar in China zijn ze al 2.500 jaar bezig met het beoefenen van acupunctuur, wat onderdeel is van de behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde.

EFT is mede ingezet voor het behandelen van PTSS, met name bij Amerikaanse soldaten die hebben gediend in de Vietnam-oorlog. Ook hierbij zijn opmerkelijke resultaten geboekt.

Werkt het

Het antwoord op de vraag of EFT werkt is er één van het niveau "Wij van WC-eend ...". Wat ik ervan kan zeggen is dat ik in mijn praktijk op regelmatige basis EFT inzet en dat ik hierbij altijd resultaten zie. EFT is namelijk een effectieve methode om stress snel en effectief te reduceren. Sommige resultaten zijn verbluffend, bijvoorbeeld het wegnemen van een angst (in dit geval rijangst) in één EFT-sessie.

Een groot voordeel van EFT is ook, dat de techniek aan te leren is, en dat je deze techniek op jezelf kan toepassen. Daardoor heb je altijd een middel bij de hand om plotseling opkomende stress (of andere nare gevoelens) het hoofd te bieden.

Landelijke EFT-dag op 10 maart 2018

Ben je door het vorenstaande nieuwsgierig geworden? Wil je een keer meemaken wat EFT is en wat EFT kan doen? De Stichting EFT organiseert elk jaar een landelijk EFT-dag, die dit jaar gehouden wordt op 10 maart 2018. Je kan dan tegen een kleine vergoeding (die overigens in zijn geheel aan een goed doel wordt geschonken) op een laagdrempelige manier kennis maken met EFT, zodat je zelf een oordeel kan vormen wat EFT is, wat het voor jou kan betekenen en of je er verder iets mee wil doen. Kijk op onze site voor meer informatie. Hier is ook een link opgenomen, zodat je kan zoeken naar een adres bij jou in de buurt.

Wat kan je hiermee

Heb je last van een angst, fobie of een andere emotionele blokkade? Heb je er wel eens aan gedacht om dit op een alternatieve wijze aan te pakken, maar heb je geen idee of dit werkt? Pak je kans en kom op zaterdag 10 maart naar één van de EFT-sessies, zodat je zelf kan ervaren wat EFT voor jou kan doen.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

(Foto Credits Foter)