Ontspan je geest

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Lichaam en geest zijn een twee-eenheid, waarvan het lichaam soms 'sterker' is dan de geest. Doe er je voordeel mee.


Als je gestrest bent, dan zal je lichaam daarop reageren. Je spieren spannen zich aan. Sterker nog, het is onmogelijk om stress te hebben, zonder de daarbij behorende lichamelijke reactie. Stress met een volkomen ontspannen lichaam is bijna onmogelijk.

Ook het omgekeerde geldt. Emotionele ontspanning terwijl je lichaam (onwillekeurig) gespannen is, is eveneens niet mogelijk.

Ontspan

Wat kan je eraan doen om bijvoorbeeld te ontspannen als je gespannen bent? De meeste van ons proberen hun gevoelens te veranderen door hun gedachten te veranderen. We stellen ons positieve dingen voor en zeggen in gedachten tegen onszelf: ontspan, relax, je kan het aan, kijk naar de positieve kant enz.

Maar als de gevoelens heftig zijn, of al langere tijd aanwezig zijn, heeft ons lichaam zich al zodanig 'ingesteld' dat positief denken alleen niet echt zal helpen. Misschien heb je het wel een geprobeerd, maar zolang 'stress' in je lichaam zit, is het niet eenvoudig om positieve dingen te denken en te blijven denken.

Begin bij je lichaam

Gelukkig is er een manier, die betere resultaten oplevert: begin bij het lichaam en pas daarna je gedachten aan.

De snelste manier om een negatief gevoel van je af te schudden is om je fysiologie te veranderen. Met andere woorden, verander je gezicht, je bewegingen, je houding, je ademhaling (vooral de plek waar je ademhaalt), kortom ... verander alles waar spieren aan te pas komen. Pas als je dat hebt gedaan, begin dan om je gedachten te veranderen.

Een vuistregel die je hierbij kan volgen is: doe precies het tegengesteld van wat je op dat moment doet. Zit je, ga staan; ren je druk in de rondte, ga liggen; kijk je naar de grond, kijk dan omhoog;

Ga verder met je gedachten

Door je fysiologie te veranderen, verandert ook je emotionele toestand. Zoals ik helemaal in het begin al heb gezegd is stress niet mogelijk in een totaal ontspannen lichaam. En als de emotionele toestand verandert, is het ineens heel gemakkelijk om je gedachten een andere kant op te laten gaan. Een ontspannen lichaam zorgt immers voor een ontspannen geest, die veel beter in staat is om relativerend te denken. En door je positieve gedachten wordt je fysiologie weer op een positieve manier beïnvloed, wat weer meer ontspanning tot gevolg heeft. Je komt daarmee terecht in een zichzelf versterkende cirkel.

Voorbeelden
  • Als je in de stoel van de tandarts ligt, ontspan dan eens je schouders en je kaken.
  • Als je je down voelt, ga dan eens rechtop staan met je schouders naar achteren en een opgeven hoofd.
  • Als je een klus doet die niet leuk is, ga dan lachen.
  • Omgekeerd werkt het trouwens ook: als je heel ontspannen bent, en je wilt spanning (om welke reden dan ook), kom dan overeind en ga rennen.
Wat kan je hiermee

Heb je last van een gevoel? Wil je ervan af? Probeer het bovenstaande eens uit. Werk eerst aan je fysiologie en daarna pas aan je gedachten. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits Foter)