Hoe dicht praat jij langs een ander?

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
De komende blogs gaan over communicatie. Vandaag bijt ik het spits af met het meest basale gedeelte van communicatie.


Ik kan jou alleen maar begrijpen, als jouw communicatie bij mij een beeld oproept. Dat betekent dat het moet gaan over iets dat ik al eens eerder heb gezien of iets dat er sterk op lijkt. Ik ben er redelijk zeker van, dat als ik het heb over 'de staart van de manatee', dat er maar weinigen zijn, die zich een juiste voorstelling kunnen maken waar ik het over heb. (Noot: merk op, dat je wel een 'plaatje' maakt, maar dat je geen idee hebt of dat plaatje goed is.)

Woorden hebben een betekenis

Jouw woorden vertaal ik in een betekenis, die ik ooit aan die woorden heb gegeven. De overbekende plaatjesboeken voor kinderen zijn het eerste begin hiervan. Zo heb ik geleerd wat het plaatje is, dat hoort bij een hond, bij een kat, bij een koe enzovoorts.

Langzamerhand ga ik dan steeds wat meer abstractere begrippen leren, zoals: vóór, achter, onder, boven, hier en daar. Sesamstraat is een goed voorbeeld van een programma, waar dit soort begripsvorming wordt aangepakt. Ook hier geldt weer: iedereen maakt een 'plaatje' van dit soort begrippen. Ga voor jezelf maar eens na welke 'plaatjes' er voor jou bij horen.

Abstracte begrippen

Naarmate de tijd vordert leer ik natuurlijk steeds meer abstractere begrippen, zoals: eerlijk, liefde, president, cultuur en multinational. Ik verbind ook steeds meer betekenissen met elkaar. De zin "In de ogen van de president is elke multinational eerlijk, zolang deze maar liefde voor de cultuur heeft", levert voor mij qua betekenis geen probleem op. Ik ben in staat om hier beelden bij te creëren.

Mijn beelden en jouw beelden

Als ik deze zin aan jou voorleg, zal ook jij daar beelden bij hebben. Deze beelden zijn echter niet gelijk aan de mijne. Per definitie zal ik andere beelden hebben dan jij. Als we vervolgens gaan discussiëren over de inhoud van deze zin, waar gaat de discussie dan over?

Probeer het uit

Doe maar eens samen met iemand een testje: neem een vel papier en teken het eerste beeld dat bij je opkomt bij het horen van de volgende woorden: tafel, boom en brug. Vergelijk de tekeningen. Zijn alle tekeningen hetzelfde? Waarschijnlijk niet. Zelfs bij deze redelijk simpele begrippen kunnen de beelden al afwijken.

Volgende drie woorden: kraan, glas en water. Vergelijk weer de tekeningen. Merk op, dat de betekenis afhankelijk is van de context. Als de context onduidelijk is, zullen de beelden meer van elkaar afwijken.

Tot slot nog drie woorden: regering, besluit en energie. Vergelijk weer de tekeningen. Praat eens over de verschillen die je ziet. Het geeft je een mooie inkijk in de wereld van de ander.

Wat heb je hier aan?

In onze dagelijkse communicatie is het meestal niet zo erg, als we verschillende beelden hebben bij de woorden waarvan we gebruik maken. Als ik zeg: "de vogel vloog weg en de hond vloog er achteraan" is de strekking van het verhaal duidelijk. Maar als je op basis hiervan een discussie wil beginnen is het handig om onze beelden meer op elkaar af te stemmen, bijvoorbeeld door middel van de vraag "Kon die hond echt vliegen"? (Is er trouwens iemand die zich een vliegende hond verbeeldde?)

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom dit thema interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits RGBStock)