Hoe kom ik in Parijs?

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Waar de één denkt in termen van 'grote stappen, snel thuis', zal een ander juist op zoek zijn naar alle kleine stapjes die deel uitmaken van het geheel.


Mijn vorige blog ging erover of je stijl van denken procedureel is of dat je meer denkt in opties en mogelijkheden.

Dit blog gaat over een ander interessant filter: denk je globaal of juist heel specifiek? Het is één van onze filters, waarmee wij kijken naar onze omgeving.

Gewoon de borden Parijs volgen!

Laat ik beginnen met een voorbeeld. Als je met de auto naar Parijs wilt gaan, en je vraagt aan de ene persoon, hoe hij daarnaartoe rijdt, dan zal hij misschien zeggen: "Nou, gewoon de borden Parijs volgen! En zolang je die niet ziet, dan Antwerpen of Lille volgen". Vraag je het aan een ander, dan zal hij misschien zeggen: "Nou, je rijdt hier de straat uit, dan ga je rechtsaf, ga dan bij de verkeerslichten rechtdoor, ga dan onder de brug linksaf de A12 op, ga bij knooppunt ... " enz, enz.

Het verschil is denk ik duidelijk. Persoon één denkt globaal, terwijl persoon twee juist heel specifiek denkt.

De ene persoon is de andere niet

De ene persoon zal zich meer aangetrokken voelen tot details, terwijl de ander zich meet thuis voelt bij grote lijnen. Het één is niet beter dan het ander, het is gewoon anders!

En ook hier geldt: het één kan niet zonder de ander! Globale denkers zijn goed in het overzien van het geheel. Ze zijn goed in structuur aanbrengen, sterker nog, ze hebben de structuur nodig om over te stappen naar een meer gedetailleerde benadering.

Specifieke denkers zijn goed in het omgaan met details. Zij kunnen zich goed concentreren en werken nauwkeurig. Daar waar de globale denker ophoudt, is de specifieke denker nodig om verdere invulling te geven.

Wat heb je hier aan

Dit soort filters zijn een deel van jezelf. Het is een manier van denken die je het grootste gedeelte van de tijd onbewust doet. Bewustwording is daarom heel belangrijk. Als je je bewust bent van je eigen voorkeur, kan je beter aansluiten bij een ander. Dat kan in de communicatie veel verschil maken.

Tegenpolen van deze stijl van denken hebben namelijk moeite elkaar te begrijpen. De globale denker heeft niet het geduld om in te gaan op allerlei details, die de specifieke denker heel graag wil horen. Hij denkt en spreekt in grote brokken. Details zijn voor hem niet van belang, die laat hij liever aan anderen over. Je herkent deze denker aan de hand van woorden als "kort gezegd", "bij benadering", "grofweg" en "globaal".

Voor de specifieke denker daarentegen, zijn details van het grootste belang. Hij bouwt zijn beeld van de werkelijkheid op door veel details samen te voegen. Grote lijnen zeggen hem niet zo veel, die zijn te algemeen. Je herkent deze denker aan de hand van woorden als "precies", "exact" en "nauwkeurig".

Wees je bewust wat jouw voorkeursstijl is en probeer er achter te komen wat de voorkeur is van anderen waar je mee te maken hebt. Denk, doe en praat vervolgens eens op de manier van de ander! Het verbreedt je blik en verruimt je mogelijkheden.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, mooi!.

Vind je nog veel meer rondom communicatie interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credit FreeImages)