Beter communiceren betekent ... luisteren

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
We komen ze allemaal wel eens tegen. Mensen die denken dat communiceren betekent dat je moet praten. Ze praten over zichzelf, over anderen, over hun baan, over hun hobby's, over het weer, over hoe geweldig ze zijn of hoe ongelukkig ze zijn en ga zo maar door.


Zij die alleen maar praten missen één heel belangrijk punt over communicatie: communicatie is twee-richting verkeer. Communicatie is het uitwisselen van standpunten, gedachten en ideeën. En uitwisselen is alleen maar mogelijk als je óók luistert.

Het lijkt erop, dat deze mensen maar één stand kennen en dat is de ik-praat-stand. De ik-luister-stand is grotendeels of zelfs helemaal uitgeschakeld. Ze praten, praten en praten. Af en toe zijn ze even stil om adem te halen en - naar wat zij noemen - te luisteren. Echter horen ze slechts zelden wat er tegen hen gezegd wordt. Ze zullen knikken en uhhuh-geluiden maken, maar die zijn alleen maar bedoeld om je op te laten schieten. Het enige dat zij willen, is dat zij het woord weer kunnen overnemen, zodat zij weer in hun comfortzone komen van praten, praten en praten.

Luisteraars zijn schaars

Heb jij wel eens meegemaakt, dat er echt naar je werd geluisterd? Dat iemand anders de tijd nam om jouw woorden te laten inwerken en te begrijpen? Die stiltes kon laten vallen tijdens het gesprek, zodat jij je gedachten kon vormen. Die je de ruimte gaf om jou ideeën en meningen te ventileren, zonder daar meteen een oordeel over te hebben. Die vragen stelde om echt duidelijk te krijgen wat je precies bedoelde. Iemand waarvan je (tenminste) het gevoel kreeg, dat-ie echt in jou geïnteresseerd was. Hoe fijn is dat?

Waarschijnlijk is dit meer een uitzondering dan een regel. Waarom is het toch zo moeilijk om echt te luisteren, om stiltes te laten vallen tijdens een gesprek of om vragen te stellen in plaats van je mening te moeten geven. Misschien is het wel omdat sommigen van ons bang zijn om stiltes te laten vallen. Misschien is het wel omdat sommigen van ons helemaal niet hebben geluisterd en daarom geen idee hebben wat ze moeten vragen. Misschien is het omdat sommigen van ons het idee hebben, dat we tijdens een gesprek de ander moeten 'entertainen'. En misschien is het omdat sommigen van ons het idee hebben, dat ze een ongelooflijk interessant leven hebben, dat ze met anderen moeten delen.

Goed luisteren is niet moeilijk

Naast de tips die ik al heb gegeven in een eerder blog over dit onderwerp, zit luisteren vooral ook tussen je oren. Het heeft te maken met de manier waarop je je opstelt:
  1. Luisteren gaat je het beste af als je je ontspant. Ga er dus goed voor zitten en ontspan je spieren en je ademhaling. Zet je eigen gedachten op 'nul' en focus je volledig op de ander.

  2. Als de ander stopt met praten, laat dan gerust een stilte vallen van een paar seconden. Het geeft jou de kans om in je op te nemen wat de ander heeft gezegd. Het geeft de ander de kans om zijn of haar gedachten te ordenen en eventueel nog iets toe te voegen.

  3. Als een stilte valt, kijk dan of de ander bezig is met een denkproces. Als je ziet dat de ander nog ergens mee bezig is, wacht dan gerust nog wat langer, zodat je het denkproces van de ander niet onderbreekt. Dat een ander nog bezig is met zijn gedachten te vormen kan je vooral zien, doordat die ander je niet aankijkt (bewegen met de ogen, naar een punt in de verte kijken of 'door je heen' kijken).
Wat kan je hiermee

Hoe geweldige luisteraar ben jij? Hoe goed weet jij achteraf nog wat de ander tegen je gezegd heeft? Ben jij in staat om echt geheel ontspannen in je op te nemen wat de ander tegen je zegt, en dat je vragen stelt ter verduidelijking in plaats van het geven van een eigen mening of een oplossing?

En kom jij die persoon wel eens tegen, die alleen maar praat en praat en praat. Hoe fijn vind jij dat?

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits Foter)