Goed rapport is het halve werk - deel 3

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
In het algemeen kan je stellen dat de communicatie binnen relaties beter verloopt indien de personen die het betreft rapport hebben. Wat is rapport en hoe zorg je ervoor dat je goed rapport hebt?


Wat is rapport

In mijn blog van twee weken geleden ben ik ingegaan op wat rapport is en hoe je kan afstemmen op iemands waarneembaar gedrag. Vorige week heb ik een aantal technieken aangeroerd waarmee je kan afstemmen op iemands persoon. Er is echter nog een manier om dat te doen.

Afstemmen op iemands innerlijk

Heb je wel eens het gevoel bij iemand gehad, dat hij/zij helemaal 'op dezelfde golflengte' zit? Je zal zo'n persoon aardig vinden, omdat hij/zij je volledig lijkt te begrijpen, in tegenstelling tot vele anderen.

Het omgekeerde kom je misschien zelfs wel vaker tegen. De andere persoon lijkt in het geheel niet door te hebben wat je belangrijk vindt of lijkt zelfs helemaal niet te horen wat je te zeggen hebt. Jouw persoonlijkheid en die van de ander stemmen in dat geval waarschijnlijk niet goed overeen.

Wat je hiervan kan leren is dat het afstemmen op iemands innerlijk een belangrijke bijdrage kan leveren aan het rapport dat je hebt met die persoon. Door goed te letten op het gedrag van de ander is het mogelijk om aan te sluiten bij iemands innerlijk. Ik noem hieronder drie gebieden waarop je dat kan doen.

Afstemmen op iemands waarden

Iemands waarden komen tot uitdrukking in de manier waarop hij/zij zich manifesteert. Waarden als beleefdheid, respect, eerlijkheid, verantwoordelijkheid, liefde, samenwerking, netheid, vertrouwen en vriendschap zijn snel te herkennen in iemands gedrag, communicatie of uiterlijk. Deze waarden zijn vervolgens te spiegelen met behulp van gelijksoortig gedrag, communicatie en uiterlijkheden.

Hou hierbij wel je eigen grenzen in de gaten. Veinzen dat je iets belangrijk vindt wordt meestal snel doorzien.

Afstemmen op iemands overtuigingen

Iemands overtuigingen zijn vooral te horen. Luister daarom goed hoe een persoon denkt over de dingen die hij/zij belangrijk vindt. Het zo goed mogelijk hierbij aansluiten verhoogt het rapport heel snel. Ook hiervoor geldt natuurlijk dat je wel je eigen waarden in de gaten moet houden. Mocht je in het geheel niet 'overweg' kunnen met de overtuigingen van de ander, dan kan je er altijd nog voor kiezen om het onderwerp uit de weg te gaan.

Afstemmen op iemands karaktereigenschappen

Denkt de ander in grote lijnen of juist in veel details? Is de ander iemand die overal de mogelijkheden ziet of juist de onmogelijkheden? Is de ander iemand die graag in de belangstelling staat of juist niet? Is de ander een persoon die graag de regels volgt of juist niet?

Als je het rapport wilt verhogen, pas je gedrag en communicatie dan aan aan iemands karakter. In de meeste gevallen zal je dat kunnen doen zonder jezelf te verloochenen.

Hoe weet je dat je rapport hebt

Mensen die in diep rapport zijn met elkaar volgen ook elkaars bewegingen. Als de ene persoon zijn benen kruist, doet de ander dat meestal ook. Als de ene persoon achterover gaat zitten, doet de ander dat ook.

Gebruik dit fenomeen eens om te 'testen' of er sprake is van rapport:
  • Ga anders zitten
  • Kruis je benen
  • Pak je glas en neem een slok
Als de ander jouw bewegingen volgt, dan weet je zeker, dat er sprake is van rapport.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

(Foto Credits FreeImages)