Niets veranderen verandert niets

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Dit is de derde tip van een aantal tips, die je in het dagelijkse leven eenvoudig kan toepassen. Al deze tips zijn gebaseerd op NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren).


NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) heeft niet bij iedereen een goede reputatie. Dat is jammer, want met NLP als basis kan je vele goede resultaten bereiken met betrekkelijk weinig inspanning. De tip van vorige week: niet jij-en, maar ikken! Deze week tip 3.

Veranderingen

Hou je niet van veranderingen? Of juist wel? De kans is groot, dat er gebieden zijn in jouw leven, waar je graag veranderingen in wilt aanbrengen, terwijl er andere gebieden zijn, waar je heel tevreden over bent en die je vooral zo wilt laten.

Over het algemeen kan je stellen, dat we ten aanzien van veranderingen in ons leven de volgende regels hanteren:
  1. Zolang iets voor je werkt, zal je het blijven doen.

  2. Als iets erg genoeg wordt, zal je veranderingen willen doorvoeren.

  3. Als je leven niet erg genoeg is om te veranderen, zal je zo blijven leven.
Vooral dat laatste leidt er ironisch gezien toe, dat we ons verzetten tegen veranderingen, ook al is dat op de lange(re) termijn beter voor ons. Voorbeelden hiervan zijn: beter eten, meer beweging, het beëindigen van een slechte relatie of van baan veranderen omdat je er niet vrolijk van wordt.

Angst

Vooral angst en onzekerheid is van grote invloed op het blijven doen wat we doen. Angst weerhoudt ons er vaak van om de stappen te nemen die nodig zijn om te leven zoals we liever willen leven. Het is vooral de angst voor het 'onbekende': je weet wat je hebt, je weet niet wat je krijgt. Wie weet wordt het nog slechter dan je het nu al hebt! Als je dit doet, dan ben je beland in regel 3 van de bovenstaande regels.

Begin opnieuw

"Ik zou wel eens opnieuw willen beginnen" is een zin, die ik vaak hoor. Een wens om terug te gaan in de tijd en dan andere dingen te doen, dan je gedaan hebt. Het is eigenlijk de wens, dat je niet bent waar je nu bent of niet doet wat je nu doet. Het is een vorm van zelfbeklag, die leidt tot niks, want zelfbeklag verandert niks aan je bestaande situatie. Zelfbeklag is niet krachtig genoeg om van regel 3 naar regel 2 over te stappen.

Eindig opnieuw

Als opnieuw beginnen niet de oplossing is, benader het dan eens vanaf de andere kant. Stel je eens voor dat je leven blijft doorgaan zoals het nu gaat. Er verandert niks. Je blijft leven tot je plotsklaps 95 jaar oud bent. Verplaats je in die positie en kijk terug op je leven. Hoe ziet dat er uit? Hoe tevreden ben je dan over je leven? Hoe gelukkig ben je geweest? Waar heb je spijt van? Had je andere keuzes willen maken? Wat had je willen veranderen, maar was je te bang voor om het ook te doen?

Waar ben je het bangst voor

Verplaats je nu weer terug in de tijd naar het heden. Je hebt nu de mogelijkheid om 'opnieuw te beginnen'. Je kan er nu voor kiezen om andere dingen te gaan doen in plaats van door te gaan met wat je doet. Je hoeft je maar één ding af te vragen: "Waar ben je het meest bang voor: hetzelfde blijven doen of veranderen?"

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits FreeImages)