Groepen beslissen slechter

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Twee weten meer dan één. Een groep weet nog veel meer dan één. Je zou denken, dat groepsbesluiten daarom beter zijn dan individuele beslissingen. Maar dat blijkt lang niet altijd het geval


We hebben het idee, dat in een groepsdiscussie alle informatie die iedereen heeft wel op één of andere manier ter tafel komt. Toch zal niet iedereen alle informatie delen. Er zijn twee belangrijke redenen daarvoor.

We wisselen vooral informatie uit over wat we allemaal al weten

De kans, dat bepaalde informatie in een groepsdiscussie naar voren wordt gebracht is groter, naarmate meer mensen over diezelfde informatie beschikken.

En niet alleen dat! Er wordt ook langer over die informatie gesproken. Als er gesproken wordt over iets waar iedereen van weet, dan zorgt dat voor veel gespreksstof. Iedereen heeft er dan namelijk wel iets over te zeggen.

Informatie, die slechts één individueel lid ter beschikking heeft, zal nauwelijks aan bod komen. Juist omdat alleen wordt gesproken over wat iedereen al weet, zal deze persoon het idee hebben, dat zijn informatie niet belangrijk is (er wordt immers niet over gesproken). Hoe groter de groep, hoe kleiner de kans, dat deze persoon zijn informatie deelt.

Vooral als de informatie versnipperd is over de leden van de groep, zal een groepsdiscussie daarom nauwelijks bijdragen aan het verspreiden van informatie: men praat vooral over wat iedereen toch al weet.

We vertellen vaak niet alles wat we willen

Als we weten dat we gezamenlijk tot een besluit moeten komen, dan vinden we, dat we een beetje inschikkelijk moeten zijn en niet al te moeilijk moeten doen. Informatie die voor jouw gevoel tegen het belang van de meerderheid ingaat, zal je daarom niet zo snel voor het voetlicht brengen. 'Dwarsliggers' en 'egoïsten' zijn binnen een groep meestal niet de meest populaire mensen. Zo kan het gebeuren, dat je een voorgesteld besluit een onverstandig besluit vindt, maar je mond houdt, omdat je denkt dat jij de enige bent die dat vindt: angst om af te wijken, dwars te liggen of gezichtsverlies te lijden (denk eens aan de politiek) houden je tegen om je mond open te doen.

Maar wat nou als iedereen er toevallig net zo over denkt? Dan loop je het risico dat iedereen zijn mond houdt en dat een besluit wordt genomen, waar niemand achter staat!

Ook in huiselijke kring kan dit voorkomen. Heb je ooit al eens een tijd met je gezin (of met vrienden) ergens doorgebracht, terwijl je er later achter komt dat niemand er eigenlijk écht zin in had?

Wat heb je hier aan

Zomaar iets 'in de groep gooien' met de gedachte, dat je dan de beste oplossing krijgt, is in de praktijk niet altijd een goed idee.

Om groepsgesprekken en -discussies effectief te laten zijn, vraag je de individuele deelnemers om van tevoren een puntsgewijze opsomming in te dienen van de informatie die zij hebben. Tijdens de groepsdiscussie kan je de lijst dan punt-voor-punt afwerken. Dan weet je zeker, dat alle informatie ook naar voren komt.

Neem ook voldoende tijd voor het uitwisselen van informatie. Op een gegeven moment is iedereen uitgepraat over wat men al weet en komt er ruimte voor meer individuele informatie.

Tenslotte kan je aan het einde van een discussie, het besluit samenvatten en vragen of dit is waar we allemaal achter staan.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom communicatie interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits RgbStock)