Niet jij-en, maar ikken

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Dit is de tweede tip van een aantal tips, die je in het dagelijkse leven eenvoudig kan toepassen. Al deze tips zijn gebaseerd op NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren).


NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) heeft niet bij iedereen een goede reputatie. Dat is jammer, want met NLP als basis kan je vele goede resultaten bereiken met betrekkelijk weinig inspanning. De tip van vorige week: niet afvallen, maar slank zijn! Deze week tip 2.

Jij-en

Valt het je wel eens op, dat veel mensen praten in de jij-vorm (of de men-vorm)? En dan gaat het meestal om het iets minder positieve gedrag dat iemand vertoont. Stel je eens voor dat iemand tegen je zegt dat hij een bekeuring heeft gekregen voor door het rode licht rijden. En dat hij dan vervolgens daarover zegt: "Tja, als je niet goed oplet, dan kan je dat gebeuren" of "Dat komt ervan als je even op je telefoon kijkt".

Herkenbaar? Wat te denken van deze zin: "Als je honger hebt, ga je eten", als reden waarom je al begint met eten, terwijl de anderen nog op hun portie zitten te wachten.

Het gevolg van jij-en

Door jij (of men) te gebruiken in een dergelijk zin, spreek je niet alleen voor jezelf, maar spreek je ook voor anderen. Taal-technisch gezien spreek je eigenlijk alleen maar voor de ander. Je zegt immers niets over jezelf, alleen maar over de ander.

Hiermee dring je jouw mening aan een ander op. Het gevolg kan zijn, dat de persoon waar je tegen praat zich aangesproken voelt. Als deze persoon er anders over denkt (en die kans is groot), kan er een discussie ontstaan of kan de ander zelfs afhaken.

Waarom jij-en

Het gebruiken van jij (of men) in dit soort zinnen, doet iemand omdat:
  • het suggereert dat meer mensen hetzelfde doen of vinden (misschien wel iedereen!)
  • het suggereert dat er een soort wetmatigheid bestaat waardoor het oké is (in NLP-termen een complexe equivalentie)
  • het de aandacht afleidt van zichzelf
Vooral in situaties, waarin je niet goed weet hoe er gereageerd gaat worden als je ik gebruikt, voelt het een stuk veiliger als je jij gebruikt. Dat de ander zich niet kan vinden in datgene wat je (eigenlijk over hem) zegt, neem je daarmee dan op de koop toe.

Hoe dan wel

Eigenlijk is het bijzonder simpel. Als je iets te zeggen hebt, spreek dan voor jezelf. Gebruik zinnen met IK er in. Als jij door het rode licht bent gereden, zeg dan "Ik was niet aan het opletten" of "ik keek even op mijn telefoon". Zeg gerust "Als ik honger heb, dan eet ik iets". Je zegt daarmee alleen maar iets over jezelf en niets over anderen. Je laat daarmee aan anderen merken hoe jij over de dingen denkt (jouw overtuigingen). Dat is geen slecht ding. Dat is eerlijk. Op de lange(re) termijn is dat een stuk beter voor jouw relatie met anderen.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits FreeImages)