Dramadriehoek, de aanklager

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
De dramadriehoek beschrijft het gedrag en de interactie (rollen en patronen) als er sprake is van slachtoffergedrag, reddergedrag en aanklagergedrag.


Naast het slachtoffer en de redder is de aanklager de derde rol binnen de dynamiek van de dramadriehoek. Ook voor deze rol geldt, dat er sprake is van aangeleerd gedrag, waarvan de persoon zichzelf vaak niet realiseert wat en waarom hij (of zij) dit doet.

Aanklagergedrag

Een aanklager is vooral herkenbaar doordat hij letterlijk of figuurlijk wijst naar een ander. Als er iets gebeurt, is dat te wijten aan iemand anders, niet aan hem. De aanklager zal dat ook luid en duidelijk laten horen.

Aanklagers hebben daarbij weinig oog voor de gevoelens en belangen van anderen. Hun energie is er vooral op gericht om te krijgen wat zij zelf belangrijk vinden. Een aanklager kan uit zijn op revanche en heeft de neiging om anderen terecht te wijzen of voorbij te streven. Een aanklager is iemand die snel met zijn oordeel klaar staat en verbaal agressief en boos gedrag kan vertonen.

De slachtoffers in hun omgeving beschuldigen zij over van alles en nog wat. Ook de redders doen het in hun ogen nooit goed. Er is altijd wel iets om over te klagen.

Er is één persoon die zij nooit aanklagen: zichzelf. Als er iets gebeurt, dan zal een aanklager niet bekijken wat zijn eigen aandeel is in het gebeurde. Door anderen aan te klagen ontlopen zij hun eigen verantwoordelijkheid.

Triomf

Het aanklagen is er niet per se op gericht om de situatie te verbeteren. Een aanklager is ook op zoek naar triomf. Door kritiek te uiten op anderen, voelen zij zich beter. Personen die aanklagergedrag vertonen kan je herkennen aan jij-bent-niet-oké-maar-ik-ben-wel-oké.

Een aanklager is nooit alleen

Aanklagers bestaan bij de gratie van slachtoffers en redders. Zij laten zich 'sturen' door de klachten van de aanklager. Een aanklager die alleen is op een onbewoond eiland heeft niks om over te klagen behalve zichzelf. En over zichzelf klagen doet-ie niet!

Is het erg?

Ja en nee. Iedereen vertoont bij tijd en wijle het gedrag van de aanklager. Je mag best wel eens de splinter bij een ander zien, zolang je maar bereid bent om ook de balk bij jezelf te zien.

Als het echter dé manier voor je is om door het leven te gaan zal je ervaren dat er nooit iets wezenlijk verandert. De beroepsaanklager zal uiteindelijk door iedereen worden genegeerd en heeft daarmee nóg meer reden om over anderen te klagen!

Wat heb je hier aan?

Luister eens goed om je heen en je zal de 'aanklager' van de dramadriehoek regelmatig tegenkomen. Let er dan eens op, wat het met jou doet! Hoe reageer jij?

Ben jij misschien zelf iemand, die zich regelmatig als aanklager opstelt? Hoe is dat dan voor jou? Lost het iets op? Hoe reageert je omgeving?

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom dit thema interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits FreeImages)