Verbeter je relatie

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Welke dingen kan je doen om je relatie te verbeteren. Naast goed communiceren zijn er ook acties, die je relatie beter kunnen maken. Hieronder een aantal tips.


Zorg voor vriendschap, besteed aandacht aan elkaar en heb plezier

Het is een hele mond vol, maar al deze dingen zijn erop gericht om tijd met elkaar door te brengen en elkaar (steeds beter) te leren kennen. Een diepe vriendschap zorgt voor een veilig gevoel. Een gevoel dat je alles met hem of haar kan delen. Doe dingen die je samen leuk vindt. Plezier hebben draagt in hoge mate bij aan een gevoel van verbondenheid. En door aandacht te besteden aan de ander leer je dingen van elkaar die je misschien nog niet wist.

Concentreer je op het heden

Hoe beter je in staat bent om de dagelijkse beslommeringen samen het hoofd te bieden, hoe beter je in staat zal zijn om je toekomstige problemen op te lossen. Partners hebben de neiging om gedurende de relatie wat meer afstand tot elkaar te nemen (een beetje uit elkaar te groeien). Door de alledaagse dingen tóch samen te bespreken en op te lossen blijft de band hecht en is de kans dat je écht grote problemen samen kan oplossen veel groter.

Kijk objectief naar de ander

In elke relatie kan het voorkomen, dat de ander iets doet, dat jou pijn doet. In plaats van een boze reactie, kan je je ook afvragen wat de achterliggende bedoeling van je partner is. Zit er een boodschap achter de boodschap? Was het überhaupt de bedoeling van je partner om jou pijn te doen? De meest simpele manier om daarachter te komen is om het te vragen. En als je niet meteen in staat bent om dat te doen, tel dan eerst tot tien en benader je partner dan zo objectief mogelijk.

Verdeel de macht

Je kan niet overal goed in zijn. Nee, echt niet! Laat daarom dingen waar de ander beter in is aan de ander over en bespreek of er sprake is van evenwicht in je relatie. Het is niet alleen efficiënter en effectiever om dit te doen. Het geeft ook aan dat je de ander in zijn of haar waarde laat en dat ook weet te waarderen.

Koester je gezamenlijke doelen

Gezamenlijk doelen zijn een zegen voor een relatie. Een gezamenlijk doel geeft je stof om over te praten, te fantaseren en zorgt voor inspiratie. Het geeft je de mogelijkheid om overwinningen te vieren en mislukkingen te delen. Een gezamenlijk doel is één van de grootste bindmiddelen voor een relatie.

Doorbreek negatieve patronen

Als jullie ruzie hebben met elkaar, verloopt dat dan altijd op dezelfde manier? Tien tegen één dat deze manier van ruzie maken niks oplost. Spreek daarom met elkaar af, dat als één van beiden het patroon herkent, dat je dan stopt met argumenteren. Je doorbreekt daarmee het negatieve patroon en het geeft je de mogelijkheid om een andere bandering te kiezen, vóórdat de boosheid de overhand gaat nemen.

Blijf aandacht geven aan dingen die je kan veranderen

Blijf aandacht besteden aan problemen zolang deze oplosbaar lijken, ook al zijn het soms hete hangijzers. Het is verleidelijk om de goede vrede te bewaren en het probleem maar te laten wat het is. Door het voor je uit te schuiven los je het probleem niet op en kan het een bedreiging gaan vormen voor je relatie. Vooral geld is hier een favoriet onderwerp.

Accepteer de dingen die je niet kan veranderen

Je zal dingen in je relatie tegenkomen die je niet (genoeg) kan veranderen. Het is verleidelijk om hier op terug te komen, zeker als de gemoederen hoog oplopen. Uiteindelijk zal dit niet tot een bevredigende oplossing leiden (en diep in je hart weet je dat eigenlijk wel). Stop daarom om te proberen om er nog verandering in aan te brengen. Accepteer dat er dingen zijn waar jullie anders over denken.

Toon dankbaarheid

Zeg gewoon eens "Dank je wel" als de ander iets voor je doet. Zeker als je al wat langer bij elkaar bent ben je gewend aan elkaar. Je vindt de dingen, die de ander voor je doet misschien wel heel gewoon. Het is een klein gebaar, maar het zegt de ander dat je waardeert wat hij/zij voor je doet.

Luister! Echt, luister!

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden en daarom doe ik het hier weer. Echt luisteren is veel moeilijker dan je denkt. Het betekent dat je je eigen gedachten stop moet zetten en je volledig focust op wat de ander tegen je zegt. Oefen hierin! Beter nog, oefen dit samen met je partner.

Zorg ervoor dat je zelf goed in je vel zit

Je kan alleen maar goed voor een ander zorgen, als je goed voor jezelf zorgt. Hoe beter jij je voelt, hoe groter de kans is, dat je je goed voelt in de relatie. Mensen die zich goed voelen reageren over het algemeen positiever en constructiever, ook als het even tegen zit.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

(Foto Credits FreeImages)