Het is niet altijd wat het lijkt

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Niet alles is wat het lijkt. Wat de één ervaart hoeft niet altijd hetzelfde te zijn als wat de ander ervaart. En beiden kunnen gelijk hebben.


NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) heeft niet bij iedereen een goede reputatie. Dat is jammer, want met NLP als basis kan je vele goede resultaten bereiken met betrekkelijk weinig inspanning. De tip van vorige week: een patroon doorbreken. Deze week tip 11.

Mijn vorige blog heb ik, in tegenstelling tot mijn normale patroon, gepubliceerd op woensdag. Ik heb toen ook beloofd dat dat de enige keer zou zijn. Als oplettende lezer van mijn blog zal het je natuurlijk niet zijn ontgaan, dat ook deze blog pas is verschenen als het voor jou woensdag is.

Hoe een woensdag toch een dinsdag kan zijn

Heb ik daarmee mijn belofte gebroken? Als lezer zijnde zou je denken van wel. Echter, vanuit mijn standpunt is dat niet zo. Wie van ons heeft het dan verkeerd zou je zeggen? Het antwoord is: niemand.

Deze blog schrijf ik, terwijl ik in het vliegtuig zit. Ik ben onderweg van New York naar San Francisco. Voor mij is het nu net ná het middaguur. In Nederland is het nu aan het begin van de avond. Als ik mijn blog publiceer, zal het voor mij dinsdagavond zijn. Maar omdat er 9 uur tijdverschil zit tussen San Francisco en Nederland, publiceer ik mijn blog nog op dinsdag, terwijl het in Nederland dan al woensdagochtend is. En ziedaar, we hebben allebei gelijk.

Wat ik hier mee wil zeggen is dat de context invloed heeft op de betekenis (of zo je wilt 'de waarheid'). Afhankelijk van waar je je bevindt, is het dinsdag of woensdag. Afhankelijk van waar ik me bevind, hou ik me aan 'mijn belofte' of niet.

Context bepaalt de betekenis

De context is heel belangrijk voor de manier waarop we naar iets kijken. In het voorbeeld van mijn blog maakt dit het verschil tussen dinsdag en woensdag. Laat ik nog eens een ander voorbeeld geven: Door het rode licht rijden is niet oké. Maar wat nou, als ik iemand bij me heb, die zwaar gewond is en snel in het ziekenhuis moet zijn. Is het dan nog steeds niet oké om door het rode licht te rijden, of is het dan ineens een stuk minder erg?

Draai de redenering eens om

Als er iets gebeurt waar je een negatief oordeel over hebt (of waar je een slecht gevoel bij hebt), ga dan eens op zoek naar een context (een omgeving) waar diezelfde gebeurtenis een hele andere en positievere betekenis heeft (of je een positiever gevoel geeft). Vraag jezelf dan eens af, of die andere context een reële mogelijkheid is (is het mogelijk dat de blog tóch op een dinsdag is gemaakt en hoe dan). Heeft de gebeurtenis misschien plaatsgevonden vanuit die andere context (kan het zijn dat ik inderdaad in een andere tijdzone ben)? En als het voor jou mogelijk is, check dan eens of het klopt.

Wat kan je hier mee

Als er iets gebeurt waar we een negatief oordeel over hebben, doen we dat vooral vanuit ons eigen referentiekader. Door open te staan voor andere mogelijkheden hebben we invloed op ons eigen oordeel en daarmee op onze eigen (emotionele) reactie die daarop volgt. Als we naar aanleiding daarvan gaan communiceren kan het enorm helpen, als je in staat bent om verder te kijken dan je eigen referentiekader.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

Foto Credits FreeImages)