De winnaarsdriehoek, kwestbaar gedrag

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
De winnaarsdriehoek beschrijft het gedrag en de interactie (rollen en patronen) als er sprake is van helpend gedrag, kwetsbaar gedrag en assertief gedrag.


In mijn vorige blogs heb ik de dynamiek van de dramadriehoek besproken, evenals de drie rollen, die je binnen deze driehoek tegenkomt: het slachtoffer, de redder en de aanklager. Binnen de dramadriehoek zie je afhankelijkheidsrelaties en superioriteit.

Als je je realiseert dat je in de dramadriehoek zit en deze wilt verlaten, kan je beslissen om over te stappen naar de winnaarsdriehoek. De winnaarsdriehoek kent de volgende rollen: de 'kwetsbare', de 'helper' en de 'assertieveling'.

Binnen de winnaarsdriehoek kenmerken de relaties zich door volwassen gedrag. Er is onafhankelijkheid en de relaties zijn gelijkwaardig.

De kwetsbare

We komen allemaal wel eens in een situatie waar we niet in willen zitten, waar we niet om hebben gevraagd en waar we niet altijd invloed op hebben gehad.

Om uit de positie van de slachtofferrol te blijven/komen zal je onder ogen moeten zien wat er aan de hand is, hoe de situatie is ontstaan en wat jouw (eventuele) aandeel hierin is geweest.

Vanuit de inzichten die dit geeft, kan je vervolgens bedenken wat je nodig hebt, om de situatie te verbeteren. Met deze wetenschap kan je op zoek gaan naar hulpbronnen die je daarbij nodig hebt. Om hulp vragen betekent, dat je je kwetsbaar durft op te stellen en dat je accepteert dat je soms hulp van anderen nodig hebt.

Verschil tussen een slachtoffer en een kwetsbare

Het grootste verschil tussen een slachtoffer en iemand die zich kwetsbaar opstelt is, dat het slachtoffer de regie uit handen geeft. Hij roept "Help" en wacht tot er iemand is, die hem redt, in plaats van zelf op zoek te gaan naar iemand, die hem specifieke hulp kan en wil bieden. Binnen de winnaarsdriehoek ligt de verantwoordelijkheid altijd bij de persoon zelf.

Trek ik dan een redder aan?

Een redder is op zoek naar een persoon, die de verantwoordelijkheid aan hem overdraagt. Dat doet de kwetsbare binnen de dynamiek van de winnaarsdriehoek niet. Nee, iemand die zich kwetsbaar opstelt zal de 'helper' aantrekken, een andere rol binnen de winnaarsdriehoek. Daarover de volgende keer meer.

Wat heb je hier aan?

Kijk eens goed om je heen of je de kwetsbare van de winnaarsdriehoek tegenkomt. Let er dan eens op, wat het met jou doet! Hoe reageer jij?

Heb je jezelf weleens kwetsbaar opgesteld? Hoe was dat voor jou? Loste het iets op? Hoe reageerde je omgeving?

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom dit thema interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits RgbStock)