Hoe tegenslag je helpt

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Als de dingen niet gaan zoals je hebt bedacht, zit dan niet bij de pakken neer. Elke tegenslag heeft namelijk ook een keerzijde.


NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) heeft niet bij iedereen een goede reputatie. Dat is jammer, want met NLP als basis kan je vele goede resultaten bereiken met betrekkelijk weinig inspanning. De tip van vorige week: het is niet altijd wat het lijkt. Deze week tip 12.

Zit het je wel eens tegen? Heb je het gevoel dat anderen niet begrijpen wat je bedoelt? Is de uitkomst van jouw handelen niet wat je er van had verwacht? In deze blog ga ik in op twee vooronderstellingen van NLP, die hier mee te maken hebben.

Falen bestaat niet

Ik denk dat iedereen het wel eens heeft meegemaakt dat hij (of zij) op school een onvoldoende heeft gehaald voor een proefwerk. Terwijl je er toch echt voor had geleerd, omdat je graag een goed cijfer wilde halen. De vraag is: heb je dan gefaald?

Als falen gelijk staat aan 'niet behalen van je doel', dan zou je kunnen vinden, dat je hebt gefaald. De natuurlijke neiging is dan, dat we dat wijten aan omstandigheden buiten ons.

Bij NLP kijken we daar anders tegenaan. Als je, ondanks je positieve intentie, je doel niet hebt bereikt, grijp dat dan aan als een mogelijkheid om iets te leren. Als jouw aanpak namelijk niet heeft geleid tot het bereiken van het doel, ga dan op zoek naar een andere manier. Hiermee geef je jezelf de mogelijkheid om op zoek te gaan naar een aanpak, die wellicht betere resultaten oplevert. In NLP wordt dit samengevat in de vooronderstelling: er is geen falen, er is alleen feedback.

Je communicatie

Maak je het volgende wel eens mee? Iemand is je iets aan het uitleggen en je denkt te begrijpen wat de ander bedoelt. Je vat zijn uitleg samen, waarop de ander zegt: "nee, dat bedoel ik niet, ik bedoel ..." en die ander herhaalt wat hij daarvoor al heeft gezegd.

Je probeert nog eens om zijn uitleg samen te vatten, waarop de ander zegt: "nee nee, je begrijpt het nog steeds niet, ik bedoel ..."en hij herhaalt nog eens wat hij heeft gezegd, maar gaat daarbij harder en langzamer praten.

Is het duidelijk wat ik bedoel?

Die ander heeft de feedback die je hem geeft duidelijk niet begrepen. Door de feedback die jij de ander geeft, kan de ander leren, wat er veranderd moet worden aan zijn uitleg, om het voor jou wel begrijpelijk te maken. Het mes snijdt dan aan twee kanten: jij krijgt een uitleg die je wel begrijpt en de ander heeft de kans om te leren hoe hij de dingen op een andere manier kan vertellen. In NLP wordt dit samengevat in de volgende vooronderstelling: de betekenis van de communicatie is de feedback die je krijgt.

Wat kan je hier mee

Als dingen niet lopen zoals je ze van te voren had bedacht dan kan je denken dat de oorzaak hiervan buiten jezelf ligt. Alleen zal er dan niet zoveel veranderen. Je kan het ook zien als een kans om zelf te veranderen. Een kans om dingen anders te doen dan je ze tot dan toe hebt gedaan.

Probeer het eens. Het is beter voor jezelf en beter voor je omgeving!

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits FreeImages)