Waarom afvallen moeilijk is en slank zijn niet

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
De komende weken zal ik een aantal tips geven, die je in het dagelijkse leven eenvoudig kan toepassen. Deze tips zijn gebaseerd op NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren).


NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) heeft niet bij iedereen een goede reputatie. Dat is jammer, want met NLP als basis kan je vele goede resultaten bereiken met betrekkelijk weinig inspanning. Het eerste voorbeeld: niet afvallen, maar slank zijn!

Afvallen is moeilijk

In mijn omgeving ken ik meerdere personen (gender-neutraal), die er moeite mee hebben om hun ideale gewicht te bereiken en te behouden. Ondanks Spartaanse diëten, sapkuren, calorieën tellen, en het verslinden en proberen van talloze dieetboeken lijkt het maar niet te lukken om het zo felbegeerde doel te bereiken. Eén van deze personen zei tegen me: "Het lukt me gewoon niet om af te vallen" gevolgd door "Ik geloof niet dat ik het kan".

De voor de hand liggende vraag is dan natuurlijk "Waarom is dat zo? Waarom geloof je het niet?" Nou is het in NLP-land zo'n beetje verboden om een waarom-vraag te stellen, maar mits op de juiste toon gesteld, geeft het wel meteen inzicht in de overtuiging van een persoon. Het antwoord was: "Ik zie mezelf gewoon niet slank zijn".

Dit voorbeeld geeft een goed inzicht in de achterliggende reden wat maakt dat afvallen zo'n groot probleem voor die persoon was: deze persoon geeft zichzelf het verkeerde beeld!

De werking van ons brein

Ons brein is ingesteld op het bereiken van doelen. Als je er een doel 'instopt', dan zal het brein alle mogelijk moeite doen om dat doel te bereiken.

En nu komt het! Als je als doel stelt "Ik wil gewicht verliezen", dan heeft het brein hiermee het volgende probleem:
  1. Je zegt wat je niet wilt. Neurologisch gezien kan het brein deze boodschap alleen maar verwerken, als het zich eerst een voorstelling maakt van al dat gewicht. Met andere woorden, door te zeggen wat je niet wilt, zal een brein zich een voorstelling maken van wat je niet wilt. Deze voorstelling zal in het brein als doel blijven hangen. En dat is precies het tegengestelde van wat je wilt.

  2. Verliezen is iets dat je niet wilt. Verliezen is iets negatiefs, wat je moet zien te voorkomen. Van kinds af aan wordt ons ingeprent om geen dingen 'te verliezen'. En als we iets verliezen, dan moeten we dat zo snel mogelijk 'weer vinden'.
Op de keper beschouwd is het woord afvallen net zo erg. De betekenis van het woord afvallen is namelijk: gewicht kwijtraken, minder zwaar worden. Probeer voor jezelf maar eens wat er voor beeld in je opkomt als je het woord 'afvallen' hoort.

Hoe dan wel: slank zijn

Zoals hiervoor al is gezegd, is ons brein ingesteld op het bereiken van een doel. Het enige dat je hoeft te doen, is het brein het juiste doel voor te schotelen. Op een manier die past bij de werking van het brein: door middel van beelden. Beelden die laten zien wat je wel wilt.

Als je voor jezelf hebt besloten dat je graag je ideale gewicht wilt bereiken zeg dan tegen jezelf: "Ik wil slank zijn". Stel je vervolgens voor hoe je er uitziet als je dat doel hebt bereikt. Stel je voor hoe slank je bent als je in de spiegel kijkt. Stel je de positieve commentaren van anderen voor en hoe jij daar positief op reageert. Stel je voor hoe het voelt als je je ideale gewicht hebt bereikt en je je gezond en slank voelt. Doe dat een paar keer per dag. Tien tegen één dat het resultaat een stuk beter is dan je hebt bereikt door 'te willen afvallen'.

In het algemeen

Dit concept is natuurlijk niet alleen van toepassing op afvallen. Als er andere dingen zijn, die jou maar niet willen lukken, vraag je dan eens af of je je doel positief hebt gesteld: wat wil ik wel. Heb je dan ook het beeld gemaakt hoe het eruit ziet als je je doel hebt bereikt?

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits RgbStock)