Gevoelens komen niet zomaar

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
"There is nothing either good or bad, but thinking makes it so." - William Shakespeare, Hamlet.


De meeste van onze gevoelens ontstaan onbewust. Dat wil zeggen, dat ze ontstaan uit automatisme en uit gewoonte. Het lijkt er daarom op, dat onze gevoelens 'zomaar' ontstaan. En omdat ze zomaar lijken te ontstaan, hebben we de neiging om deze gevoelens als vanzelfsprekend te accepteren in plaats van een actieve houding aan te nemen bij het ontstaan van je gevoelens.

Hoe ontstaan gevoelens

Het ontstaan van gevoelens is een zeer snel verlopend proces dat als volgt gaat:
  1. Er gebeurt iets in mijn omgeving. Ik sta bijvoorbeeld in de rij bij de kassa en op het moment dat ik aan de beurt ben, is de kassarol 'op'.

  2. Op het moment dat dat gebeurt beslis ik of ik dat leuk of vervelend vind. Ik interpreteer de gebeurtenis en hecht er een betekenis aan. Ik vind het bijvoorbeeld naar wat er gebeurt, want ik realiseer me dat ik niet van wachten hou.

  3. De betekenis die ik er aan heb gegeven resulteert vervolgens in een gevoel. Ik stel me voor welke onplezierige consequenties dit allemaal heeft. Zo ben ik bijvoorbeeld later thuis, moet ik langer in de rij staan en ben ik boos op mezelf omdat ik niet in de andere rij ben gaan staan. Het resultaat: ik word gespannen en boos.
Deze gedachtegang verloopt onwillekeurig en vind plaats in een fractie van een seconde. Het is ook persoonsafhankelijk. Iedereen zal anders reageren in dezelfde situatie. De betekenis die je geeft aan een gebeurtenis is persoonlijk en arbitrair.

Hoe de betekenis anders kan zijn

Hieronder wat voorbeelden hoe dezelfde situatie tot andere gedachten kan leiden:
  • Ik sta op het perron en de trein heeft vertraging. Ik kan beslissen dat dit vervelend is omdat ik dan later thuis ben. Ik kan ook beslissen dat dit me de gelegenheid geeft om ander mensen gade te slaan.

  • Ik kan niet op een bepaald woord komen. Ik kan besluiten dat dit normaal is en dat anderen hier ook wel eens last van hebben. Ik kan ook besluiten, dat ik begin af te takelen en dat ik me zorgen moet maken over mijn mentale gezondheid.

  • Ik zie dat iemand naar me staat te kijken. Ik kan besluiten dat hij dat doet omdat ik er raar uitzie. Ik kan ook besluiten dat hij dat doet, omdat ik mooie kleding aan heb.

  • Iemand biedt me zijn hulp aan bij een klusje. Ik kan besluiten dat hij me te dom vindt om het zelf te doen. Ik kan ook besluiten, dat hij het leuk vindt om me te helpen en dat ik dat best kan gebruiken.
Niks is goed of fout

De meeste gebeurtenissen hebben geen specifieke betekenis. Als een trein oponthoud heeft, is-ie gewoon later dan gepland. We geven er zelf een betekenis aan, bijvoorbeeld dat dat vervelend is omdat het koud is op het perron. Maar voor diegene die net een beetje laat het perron op komt rennen is het een zegen. In Nederland vinden we regen (soms) vervelend. In Afrika wordt het verwelkomd. Dat zegt helemaal niks over de regen zelf. De regen is alleen maar water dat in de wolken condenseert tot druppels en vervolgens naar beneden valt. De betekenis en de daarbij behorende gevoelens geven we er zelf aan.

Beïnvloed de betekenis

Welke betekenis geef jij aan gebeurtenissen om je heen? Ga voor jezelf eens na welke automatismen en gewoontes jij hebt bij het geven van een betekenis aan gebeurtenissen om je heen. Zie je daar een bepaald patroon in? Ben je bijvoorbeeld overwegend pessimistisch of angstig?

Vraag je af of je blij bent met dit patroon. Zoja, doe er dan vooral niks aan. Maar als je er niet blij mee bent, bedenk dan dat jouw reactie slechts een arbitraire reactie is, die je jezelf in de loop der jaren hebt aangeleerd.

Als je vervolgens een gebeurtenis hebt meegemaakt, waarin je weer volgens je 'oude patroon' hebt gehandeld, stel jezelf dan de volgende vraag: "Is er een andere betekenis die ik zou kunnen geven aan wat er gebeurde?". Door alleen dit al te doen, word je je bewust van jouw manier van handelen en geef je jezelf voor de toekomst meer mogelijkheden om betekenis te geven aan wat er om je heen gebeurt.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits RgbStock)