Patronen

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Heb je er al eens bij stil gestaan dat je bij het poetsen van je tanden altijd dezelfde volgorde hanteert? Je begint altijd aan dezelfde kant, gaat vervolgens verder aan dezelfde andere kant en je eindigt tenslotte iedere keer weer op dezelfde plek.


Veel handelingen voeren we onbewust uit. Zo'n verzameling aan handelingen noemen we in NLP een programma of een patroon.

Patroon

Een patroon is een reeks handelingen, die je gedachteloos (op de automatische piloot) uitvoert, altijd op dezelfde manier. Natuurlijk moet je deze reeks handelingen eerst wel aanleren, maar als je dat eenmaal hebt gedaan, dan kan je onderbewuste dit patroon eindeloos blijven herhalen,

Denk hierbij maar eens aan autorijden. Bij je eerste rijles moest je nog bij alles opletten. Alle handelingen moest je heel bewust uitvoeren. Koppeling induwen, in de eerste versnelling zetten, beetje gas geven en koppeling laten opkomen en voorzichtig wegrijden. Alleen al het wegrijden was een enorme klus. Als je dit eenmaal onder de knie hebt, hoef je er niet meer bij na te denken. Wegrijden gaat volledig op de automatische piloot.

Patronen zijn handige dingen

Tanden poetsen, autorijden, fietsen, eten, lopen, dingen beetpakken, praten en luisteren zijn allemaal voorbeelden van dingen die we doen, waar we niet meer bij hoeven na te denken. En dat is maar goed ook. Het leven zou knap vermoeiend zijn als we elke ochtend weer opnieuw moesten uitvinden hoe we ook alweer moeten lopen, of eten, of praten.

En omdat we al deze dingen volledig onbewust kunnen uitvoeren, kan ons bewustzijn aandacht besteden aan de dingen die écht belangrijk zijn.

Eenmaal iets goeds gevonden ...

Het brein hanteert een eenvoudige stelregel: eenmaal iets goeds gevonden, nooit meer iets anders geprobeerd. Ons onderbewustzijn houdt vast aan de patronen, die hij heeft geleerd. Hij zal nooit uit zichzelf een patroon veranderen. Denk maar eens aan de volgende voorbeelden: je veters strikken, je haar kammen, je nagels knippen, de volgorde waarin je de krant leest, je armen over elkaar vouwen, enzovoort.

Patronen veranderen

... is erg lastig. Je onderbewuste wil vooral het bestaande patroon blijven uitvoeren. Het is een soort olifant, die een bepaalde kant oploopt. En zoals dat met olifanten gaat, is het erg lastig om die een andere kant op te krijgen. Hierover een volgende keer meer.

Creatiever worden

Een manier om ons brein te vertellen, dat we niet altijd een bepaald patroon moeten volgen is om standaard handelingen heel bewust volgens een ander patroon uit te voeren. Neem hiervoor kleine alledaagse handelingen. Begin er bijvoorbeeld eens mee, om de volgorde waarin je je afdroogt na het douchen te veranderen. Kies elke keer bewust voor een andere volgorde. Je leert je brein hiermee om een keuze te maken, voordat je een patroon uitvoert. Het creatieve deel van je brein wordt hierdoor gestimuleerd.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom communicatie interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits FreeImages)