Mensen houden van mensen die ...

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Vraag je eens af, wie je aardig vindt en wie niet. Met wie je kan opschieten en met wie niet. Met wie je vrienden wilt zijn en met wie niet. Tien tegen één, dat het mensen zijn, die relatief veel met jou gemeen hebben.


"People like people who are like themselves, or who are like they would like to be". Deze uitspraak is van Tony Robbins (Amerikaans Life- en Business Coach, spreker en schrijver).

Mensen houden van mensen die zijn zoals ze zelf zijn

Onderzoek geeft aan, dat mensen het liefst in de buurt zijn van mensen die zijn zoals ze zelf zijn. In de praktijk vinden mensen anderen aardig als ze dezelfde etnische en sociale achtergrond, een vergelijkbare intelligentie, een vergelijkbare opleiding, eenzelfde mate van aantrekkelijkheid en overeenkomstige normen en waarden hebben. Hoe groter de overeenkomsten, hoe groter de kans dat mensen toenadering tot elkaar zoeken!

Herkenning geeft zekerheid en voorspelbaarheid aan de relatie. En mensen worden nu eenmaal meer gedreven door herkenning dan door het onbekende.

Mensen houden van mensen die zijn zoals ze willen zijn

Ken jij een bekend persoon waarvan jij het gevoel hebt dat je ook zo zou willen zijn? Neem deze persoon dan eens in gedachten en beantwoord de volgende vragen: Zou je kunnen opschieten met deze persoon? Is-ie aardig? Zou het een vriend(in) van je kunnen zijn. Het meest waarschijnlijke antwoord op deze vragen is: "ja". Dat is in ieder geval het gevoel dat velen zullen hebben.

Maar waarop is dat gebaseerd? Waarschijnlijk niet, omdat je de persoon (goed) kent.

Omdat je deze persoon zou willen zijn, zal je deze persoon (onbewust) jouw eigen kenmerken toedichten. En iemand die jouw kenmerken heeft, die vind je aardig.

Tegengestelden trekken elkaar toch aan?

Dat kan! Vooral in situaties, waarin de ander bepaalde eigenschappen heeft, die jij niet hebt! De kwaliteit van de ander is voor jou dan een uitdaging! Omgekeerd zijn jouw kwaliteiten dan een uitdaging voor de ander. Op deze manier vul je elkaars 'zwakke plekken' aan. Dit soort relaties zijn uitstekend om te leren hoe je met je eigen uitdagingen kan omgaan. Als je dat eenmaal hebt geleerd (en de ander van jou) zijn er geen uitdagingen meer om te overwinnen. De onderlinge verschillen nemen de overhand en de relatie loopt (op natuurlijke wijze) ten einde.

Wat heb je hier aan

Ik wil twee dingen meegeven:
  1. Wees je ervan bewust, dat jouw sociale kring bestaat uit mensen, die zijn zoals jij bent. Dat is heel fijn, want dat zijn allemaal mensen, waarbij je je op je gemak voelt. Maar als je graag wilt leren van anderen, kijk dan eens verder dan je eigen clubje. De kans op andersdenkenden is daar veel groter.

  2. Een (liefdes)relatie met een tegengesteld persoon lijkt aantrekkelijk. Je vult elkaar immers aan. Maar op lange termijn zijn het onze overeenkomsten, die de doorslag geven.
Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom communicatie interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits FreeImages)