Herkaderen

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
We zijn geneigd om te reageren op basis van onze overtuigingen en vooropgezette meningen. Maar klopt dat wel altijd?


NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) heeft niet bij iedereen een goede reputatie. Dat is jammer, want met NLP als basis kan je vele goede resultaten bereiken met betrekkelijk weinig inspanning. De tip van vorige week: positief denken. Deze week tip 7.

Dat geeft me de kriebels

Zie jij iemand wel eens iets doen waar je de kriebels van krijgt? Ben je wel eens boos op een ander, zonder dat die ander daadwerkelijk iets ergs doet? Kom je wel eens in situaties waar je het gevoel hebt dat iedereen tegen je is? Probeer dan eens om de volgende vier stappen uit te voeren:
  1. Herkenning
  2. Ontspanning
  3. Ontkenning
  4. Herkadering
Herkenning

Begin ermee om de situaties waarin je deze gevoelens hebt te herkennen. Installeer bij jezelf als het ware een soort waarschuwingslampje, dat aangaat op het moment dat je in zo'n situatie bent beland (of dreigt te belanden).

Ontspanning

Als je merkt dat je waarschuwingslampje aangaat, ontspan dan. Neem de tijd om afstand te nemen tot wat er gebeurt. Haal een paar keer diep adem. Dat helpt om kalm te worden en los te komen van je eerste reactie. Ga dan in gedachten weer eens terug naar je oorspronkelijke reactie. Wat dacht je dan van de situatie? Wat vond je ervan? Als het kan, kijk dan eens naar de situatie zoals een buitenstaander het zou zien, een toevallige passant. Als het kan, neem dan een paar stappen naar achteren, zodat je fysiek afstand neemt. Wat is er eigenlijk gebeurd, los van de emotie die het bij je oproept?

Ontkenning

Neem eens aan, dat je oorspronkelijke gedachte over de situatie niet waar is. Stel je dan eens de vraag: "Wat is nog meer mogelijk?" of "Wat zou dit nog meer kunnen betekenen?". Het geeft je brein de mogelijkheid om te onderzoeken in plaats van te reageren. Bedenk tenminste drie andere mogelijkheden of betekenissen. Maak je daarbij niet al te druk over het realiteitsgehalte van deze mogelijkheden of betekenissen. Dát je andere mogelijkheden ziet is belangrijker dan de vraag hoe realistisch ze zijn.

Herkadering

Door op een andere manier naar dezelfde situatie te kijken, geef je jezelf de mogelijkheid om een nieuwe mening of betekenis te vormen. Je kan vervolgens besluiten dat deze nieuwe mening of betekenis beter past bij de situatie dan je oorspronkelijke mening of betekenis. Door dit te doen zal je vanaf dat moment anders reageren op dit soort situaties.

Natuurlijk kan je ook tot de conclusie komen, dat je oorspronkelijke gedachte voor jouw gevoel juist is. Waarschijnlijk heeft het je dan wel geholpen om je emotie sneller de baas te worden en om de situatie te relativeren.

Wat kan je hier mee

De hiervoor beschreven stappen bieden je de mogelijkheid om anders tegen gebeurtenissen aan te kijken. Het geeft je de kans om je mening bij te stellen of om oude overtuigingen tegen het licht te houden. Soms kom je er dan achter dat op een andere manier ergens tegenaan kijken echt helpt.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom NLP interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits Foter)