Veranderen van je verleden

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Met onze huidige stand van de techniek kunnen we nog steeds niet naar het verleden reizen. Wellicht is het gewoon onmogelijk. Kan je wel een gevoel veranderen dat in het verleden is ontstaan?


Een paar weken geleden heb ik een blog geschreven over tijdreizen. Ik heb daar wel wat vragen over gekregen. "Hoe maak je een verandering in wat er is gebeurd" was de meest gestelde vraag. Daarom ga ik hier in deze blog op in.

Helaas

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het verleden veranderen kan (voorlopig nog) niet. Maar wat je wel kan doen is terugkijken in het verleden en onderzoeken hoe het zou zijn geweest als je destijds meer kennis of levenservaring had gehad.

De eerste keer

Hoe gaat dat in zijn werk? Zoals ik in mijn vorige blog al heb uitgelegd, leg je papiertjes met heden, verleden en toekomst op de grond. Sta dan een stil bij een vervelende emotie, die je vaker voelt en loop met deze emotie in gedachten (of in je lichaam) eens terug in de tijd. Sta even stil bij momenten waarop je deze emotie heb gevoeld.

Loop steeds verder terug totdat je uitkomt bij de eerste keer dat je dat vervelende gevoel hebt gevoeld. En mocht dat iets zijn, dat je inmiddels al lang en breed hebt vergeten, kijk dan niet raar op.

Kan het anders?

Stap vervolgens van je tijdlijn af en kijk dan eens vanaf een afstandje naar wat er destijds is gebeurd. Stel je dan eens voor hoe het verhaal zou zijn geweest als je die gebeurtenis zou hebben meegemaakt met de kennis en (levens)ervaring die je nu hebt. Waarschijnlijk zou je het dan anders hebben gedaan, zou je iets anders hebben gevoeld of zou je een andere conclusie hebben getrokken. Speel dit verhaal dan eens in je fantasie af. Wat gebeurt er dan met je? Voelt het nu anders? Denk je er nu anders over? Grote kans, dat er daadwerkelijk een verandering plaats vindt in de manier waarop je tegen de gebeurtenis in het verleden aankijkt. Je hebt de gebeurtenis namelijk een andere betekenis gegeven.

Terug naar nu

Als je het aandurft, stap met dat nieuwe verhaal dan eens terug op je tijdlijn en beleef de gebeurtenis alsof je door je eigen ogen kijkt. Loop vervolgens weert terug naar het heden. Bedenk dan nog eens een situatie waarin je die emotie onlangs hebt gevoeld. Hoe vergaat het je nu? Is er iets veranderd?

Wat kan je hiermee

Het veranderen van de betekenis van een gebeurtenis uit het verleden is één van de manieren om blokkades bij jezelf op te heffen. Het zijn soms conclusies die je als kind hebt getrokken, waar je als volwassene heel anders tegenaan zou hebben gekeken. Durf je het niet in je eentje aan, overweeg dan om hulp hierbij in te schakelen.

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

(Foto Credits Foter)