Hypnose

Coachen met hypnose

Hypnose is één van de technieken die wij tijdens een coach-sessie kunnen inzetten.

Wat is hypnose

Hypnose is een vorm van diepe en gerichte concentratie. Het is een vorm van trance, vergelijkbaar met dagdromen, meditatie of diepe ontspanning.

Wat veel mensen niet beseffen, is dat deze vorm van trance bij iedereen elke dag plaats vindt!

Voorbeelden: het geboeid kijken naar een film, waarbij het besef van tijd en omgeving vervaagt; het rijden in een auto, waarbij je niet weet of je een bepaald punt al gepasseerd bent; het lezen van een boek, waarbij de buitenwereld er op een gegeven moment 'niet meer is'.

Net als slaap, bewust zijn en dromen, bestaat de hypnotische toestand al zolang er mensen zijn.

Waarvoor is hypnose bedoeld

Hypnose kan voor tal van problemen worden ingezet. Het werkt vooral effectief bij problemen, waarbij je overtuigingen in de weg staan om een bepaald resultaat te bereiken.

Hoe gaat hypnose in zijn werk

Tijdens de therapie word je 'onder hypnose gebracht'. Dat wil zeggen dat je door de therapeut wordt begeleid naar een diepe vorm van ontspanning en concentratie. De manier waarop dat gebeurt is afhankelijk van eventuele eerdere sessies. In het algemeen geldt: hoe vaker je hypnose hebt gedaan, hoe eenvoudiger het wordt.

De natuurlijke staat van hypnose wordt doelbewust gebruikt om het lichaam te ontspannen en het onderbewustzijn open te stellen voor boodschappen van buiten. Boodschappen die door de behandelend coach worden gegeven nadat deze met je zijn besproken in het voorgesprek.

Onder hypnose wordt vooral het kritisch en redenerend vermogen van de hersenen gepasseerd. De boodschappen, die door de behandeld coach worden gegeven kunnen hierdoor direct door het onderbewuste worden opgenomen. Vooral diepgewortelde overtuigingen kunnen hiermee worden gepasseerd en daarmee geëlimineerd.
Hypnose werkt overigens niet bij iedereen. Zo'n 25% van de mensen kan niet onder hypnose worden gebracht.

Wat zijn de effecten van hypnose

Hypnose is een natuurlijke staat van zijn. Het effect is, dat je je heel ontspannen voelt. De hypnose zelf lost overigens geen problemen op. Het zijn de boodschappen die tijdens de hypnose worden gegeven, die het 'echte' werk doen.
De effecten hiervan zijn meestal direct merkbaar. In sommige gevallen kan het wat langer duren, voordat de boodschappen door het brein zijn verwerkt. In dat geval laat het resultaat soms even op zich wachten.

Vragen over hypnose

Mede door de aandacht die hypnose krijgt door diverse televisieprogramma's en en shows met hypnose-acts, wordt hypnose nogal eens 'eng' gevonden. Daarom hebben we hier op een aantal vragen alvast het antwoord gegeven:
 • Ga ik echt slapen?
  Nee, je gaat niet echt slapen. Je bent gewoon bij bewustzijn en je hoort alles. Echter, een diepe ontspanning is veel eenvoudiger met je ogen dicht.

 • Voel ik iets bijzonders als ik onder hypnose ben?
  Nee, je bent wel heel ontspannen.

 • Kan ik in hypnose blijven steken?
  Nee, dat kan niet.

 • Kan ik onder hypnose dingen doen die ik niet wil?
  Nee, dat is onmogelijk. De therapeut kan je alleen datgene laten doen, dat je in het dagelijkse leven ook zou doen. Iets dat je onaanvaardbaar vindt, zal je nooit doen. Daar bovenop druist dat in tegen de ethische normen van de therapeut.

 • Kan iedereen gehypnotiseerd worden?
  Nee, zo'n 25% van de mensen kan niet worden gehypnotiseerd. Dat ligt niet aan hun persoonlijkheid. Recent onderzoek laat zien, dat het te maken heeft met de werking van de hersenen.

 • Kan ik gehypnotiseerd worden zonder dat ik het weet?
  Theoretisch wel, maar in de praktijk is je bereidheid nodig om een staat van hypnose te verkrijgen.

 • Kan ik tegen mijn wil gehypnotiseerd worden?
  Nee, als je het niet wilt, gebeurt het ook niet.

 • Hoe voel ik me na een sessie?
  Meestal heel ontspannen.

Onze opleiding

Wij zijn opgeleid door Tom Silver, een beroemde Amerikaanse hypnotherapeut.
Ga verdere naar onze tarieven