Patronen veranderen

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Veel handelingen doen we zonder erbij na te denken. Waarschijnlijk zelfs meer dan je denkt. Kan je daar invloed op uitoefenen?


In mijn vorige blog heb ik het gehad over patronen. Als voorbeeld noemde ik daar de volgorde die je hanteert bij het tanden poetsen. Ik kan me voorstellen, dat het niet heel erg spannend is, om dit patroon te veranderen. Maar er zijn ook andere (soorten) patronen, waarvan het wel zinvol kan zijn, om deze aan te pakken.

Ik koop wat ik niet nodig heb

Neem het volgende voorbeeld eens als leidraad.

Je rijdt veel kilometers en daarom moet je natuurlijk veel tanken. En elke keer als je bij het tankstation afrekent, leg je er zonder erbij na te denken ook een snoepreep bij. Je rijdt weg en je vraagt je af waarom je die reep eigenlijk hebt gekocht.

Als je weer eens ergens een snoepreep hebt gekocht en je bedenkt je wat je zojuist hebt gedaan, ga er dan eens even voor zitten, ga in gedachten terug naar het moment waarop je die aankoop hebt gedaan en vraag je het volgende af:
  • wat was het moment dat ik besloot om die candybar te kopen?
  • hoe voelde ik me en wat zei ik tegen mezelf, vlák voordat ik dat besluit nam?
Het zou kunnen zijn, dat je op de laatste vraag het volgende antwoord zou geven: "Ik voelde me een beetje trekkerig en zei tegen mezelf dat die ene snoepreep niet zoveel kwaad kan."

Altijd hetzelfde

Ga dan in gedachten eens terug naar een keer daarvóór, dat je ook snoep hebt gekocht. Gebeurde daar hetzelfde? Tien tegen één dat het antwoord ja is.

Voor alle zekerheid denk je ook nog eens terug aan een derde keer dat je dat is overkomen. Is ook hier weer hetzelfde gebeurd? Tja, dan is het duidelijk een patroon, waar je in "vast zit".

Hoe kan het anders

Als je eenmaal weet, welke gedachte er toe leidt, dat je iets koopt wat je niet wilt, ben je al half op weg.

Het enige dat je dan nog hebt te doen, is om deze gedachte door een andere gedachte te vervangen, waardoor je een ander besluit zou nemen. Zo zou je bijvoorbeeld kunnen denken: "Als ik zo thuis kom, zal het eten met extra lekker smaken".

Stel je voor

Stel je dan eens voor wat er gebeurt als je deze gedachte had gehad in het tankstation. Stel je voor hoe je dan die snoepreep gewoon had laten liggen. Herbeleef je hele tank-avontuur nog eens en stel je voor, dat je zonder iets het tankstation uitloopt. Herhaal dit zeven keer.

Probeer het uit

Kijk nu eens wat er de volgende keer gebeurt!

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom communicatie interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits Foter)