Vliegangst

Wat is vliegangst

Vliegangst (aviofobie) is vaak een samenspel van meerdere angsten of fobieën.
Hoogtevrees, claustrofobie, angst om controle kwijt te zijn, sociale angst, angst voor kapingen, angst om dood te gaan en angst om de zelfbeheersing te verliezen zijn een aantal angsten die een rol kunnen spelen.
Dat de primaire reactie in geval van angst (vechten of vluchten) niet kan worden gevolgd - je kunt er niet uit en je zit zelfs vast in een riem - levert nog eens extra stress op.
Deze extra stress vertaalt zich dan weer in lichamelijke spanning of in het bedenken van allerlei (niet realistische) rampscenario's.

Vliegangst staat nummer drie in de lijst met fobieën.

Van elke honderd mensen hebben zo'n vijfendertig (!) mensen in mindere of meerdere mate last van vliegangst.
Tweeëntwintig van hen stappen onder geen enkele voorwaarde in een vliegtuig. De andere dertien stappen alleen in het vliegtuig als het echt niet anders kan.
Los van deze vijfendertig mensen zien nog eens tien van elke honderd mensen enorm op tegen een vliegreis en vliegen nooit voor hun lol.

Vliegangst en coaching

Vliegangst is een fobie die snel en pijnloos weggehaald kan worden.

Ons protocol

Het protocol dat wij gebruiken om vliegangst te behandelen is gebaseerd op technieken uit NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) en EFT (Emotional Freedom Techniques, het best te omschrijven als acupunctuur zonder naalden).
Deze technieken zijn gecombineerd tot een bijzonder effectief protocol om vliegangst op een snelle en pijnloze manier op te lossen.

Hoe doen we dat

Als eerste gaan we in op vragen die je hebt over vliegen, zoals: hoe vliegt een vliegtuig, wat is turbulentie, enz. Door de antwoorden op dit soort vragen kan al een vermindering van de angst optreden. Een deel van de angst kan immers ontstaan door onbekendheid met het vliegen.

Daarna onderzoeken we waarvoor je eigenlijk bang bent. Als we dat weten, dan gebruiken we je verbeeldingskracht om deze angst op onderbewust niveau weg te nemen. Snel en zonder pijn. En mocht tijdens dat proces de spanning eventueel te hoog oplopen, dan gebruiken we EFT om deze spanning weg te nemen of te verminderen.

Kenmerkend voor vliegangst (en voor bijna alle fobieën) is dat je wel weet dat je angst onlogisch is, maar dat je desondanks toch bang bent. Dat komt omdat je angst in een ander gedeelte van je brein is gesitueerd dan het logische nadenken. Door je angst precies in dit (onderbewuste) gedeelte aan te pakken werkt deze methode pijnloos, snel en uiterst effectief en hoeft geen gebruik te worden gemaakt van exposure-technieken.

Ter geruststelling, wat doen we niet

We gaan niet vliegen.
We gaan je niet een 3-D bril opzetten.
We gaan je niet blootstellen aan je angsten.
We gaan niet psychologiseren.

Ter geruststelling, wat mag er wel

Tijdens de uitvoering van het protocol mag je altijd onderbreken.
Als je dat fijn vindt, mag je gerust iemand meenemen.
Ga terug naar de vorige pagina