Hoge bloeddruk

Wat is hoge bloeddruk

De term 'hoge bloeddruk' houdt verband met de druk van het bloed op de wanden van de bloedvaten.

Het hart pompt het bloed door de aderen. Telkens als het hart samentrekt, wordt de druk in de aderen verhoogd. De hoogte van deze druk noemen we de bovendruk (de systolische druk).

Als het hart tussen twee opeenvolgende samentrekking ontspant, zakt je bloeddruk tot een minimumwaarde, de onderdruk (ook wel de diastolische druk genoemd).

De bloeddruk bestaat dus uit twee waarden, de bovendruk en de onderdruk, en wordt nog steeds gemeten in millimeters kwikdruk (de aanduiding mm Hg achter de bloeddrukwaarde).

De bloeddruk wordt gemeten als je ontspannen bent. Als richtlijn voor hoge bloeddruk wordt aangehouden: een bovendruk hoger dan 140 mm Hg en/of een onderdruk hoger dan 90 mm Hg.
Er kunnen meerdere redenen zijn voor het toenemen van de bloeddruk, bijvoorbeeld het verstopt raken van de slagaderen of het afnemen van de flexibiliteit van de vaatwanden. Hoge bloeddruk kan ook veroorzaakt worden door lichamelijke problemen, zoals een probleem met de nieren of een tekort aan mineralen.

Hoge bloeddruk is niet iets dat je voelt. Alleen in extreme gevallen kan dit gepaard gaan met bijvoorbeeld hoofdpijn, oorsuizen, problemen met zien of duizeligheid. Op de lange termijn is hoge bloeddruk schadelijk voor je lichaam, vooral voor de kleine(re) bloedvaten. Hierdoor lopen mensen met een hoge bloeddruk meer risico op bijvoorbeeld beroerte, hartfalen en oog- en nierproblemen.

Het is te allen tijde aan te bevelen om een arts te consulteren als je een (te) hoge bloeddruk hebt.

Hoge bloeddruk en coaching

Langdurige stress is een belangrijke veroorzaker van hoge bloeddruk, danwel kan het de bestaande verschijnselen versterken.

Het verminderen van stress is een effectieve methode voor het behandelen van hoge bloeddruk, zowel preventief als aanvullend naast het gebruik van medicijnen.
Technieken als EFT en hypnose zijn zeer geschikte technieken voor het omgaan met stress.
Ga terug naar de vorige pagina