Rouwverwerking

Wat is rouwverwerking

Rouwverwerking is het omgaan met de emotionele reacties als gevolg van een verlies, in het bijzonder het verlies van een voor jou dierbaar persoon.
Het rouwproces kan al aanvangen op het moment dat het duidelijk is, dat iemand gaat overlijden. Angst voor het stervensproces en eventueel de angst voor de ziekte die iemand heeft, kan hierbij bovendien een versterkende rol spelen.

Tijdens en na het stervensproces kunnen veel verschillende emoties worden ervaren. Deze emoties zijn belangrijk voor een goede verwerking. Dat wil nog niet zeggen dat dit proces niet ondersteund kan worden door middel van coaching.
Het rouwproces kan tevens leiden tot lichamelijke reacties zoals spanningsklachten, verminderde eetlust, vermoeidheid, lusteloosheid en slaapproblemen of tot veranderde sociale behoeften.

Het rouwproces

Hoewel rouw een persoonlijk proces is, zien we ruwweg vier aspecten binnen het rouwproces.
Het eerste aspect bestaat uit het aanvaarden van de realiteit. Het tweede aspect is het doorleven en voelen van de pijn. Het derde aspect is het aanpassen aan een nieuw leven waarin de overledene er niet meer is. Het vierde aspect is dat de overledene een plaats moet krijgen in de herinnering.
Deze aspecten volgen elkaar min of meer op. Het doorlopen van al deze aspecten is belangrijk voor een goede rouwverwerking.

Coaching en het rouwproces

Met coaching verdwijnt niet het rouwproces. Coaching kan je helpen om emoties die het rouwproces hinderen, aan te pakken (zoals gevoelens van schaamte, schuld, woede of eenzaamheid). Tevens kan je door middel van coachingstechnieken de scherpe kantjes afhalen van de emoties en de intensiteit ervan verzachten.
EFT en EMDR zijn in het bijzonder geschikt om dit aan te pakken, in combinatie met NLP of Hypnose.
Ga terug naar de vorige pagina