Fouten zien is niet altijd fout!

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Wat is er verkeerd? Wat is er goed? Waar gaat jouw aandacht als eerste naar uit?


In mijn vorige blog ben ik ingegaan op hoe onze opvoeding van invloed is op de manier waarop wij naar de wereld kijken. Hoe iedereen de informatie filtert die op hem afkomt.

Onze opvoeding is hierin natuurlijk niet alles bepalend. Hoe we naar de wereld kijken is een wezenlijk onderdeel van onszelf. Dat wordt bepaald door ons innerlijk karakter.

Klopt het of klopt het niet?

Eén van de filters die een onderdeel zijn van ons karakter is dat we onze aandacht richten op de dingen die 'kloppen' (juist zijn) of 'niet kloppen' (onjuist zijn). In NLP heet dit 'matchen' en 'mismatchen'.

Nou is iedereen in staat om op een gegeven moment aandacht te schenken aan datgene dat klopt of aan datgene dat niet klopt. Waar onze aandacht dan naartoe gaat is afhankelijk van de omstandigheden.

Stel je voor dat je een nieuwe broek wilt kopen. Je past de broek en je besluit dat hij je goed staat. Vervolgens controleer je of de broek goed is. Dat doe je door te kijken of er niks verkeerds is aan de broek (zitten er geen gaten in; zijn de stiksels niet scheef; is de rits niet kapot e.d.). Je bent op zoek naar datgene wat er niet goed aan is. In dat geval is laat je je aandacht uitgaan naar 'wat er niet klopt'.

Als je daarna nog een bijpassende trui wil kopen, dan ga je op zoek naar een trui met de juiste kleur en het juiste model. Dat doe je door te kijken wat er bij de broek past. Dan richt je je aandacht op 'wat er klopt'.

De ene persoon is de andere niet

Nou is de ene persoon van nature geneigd om meer aandacht te schenken aan dat wat er 'klopt' dan aan dat wat er 'niet klopt'. Bij een andere persoon kan dat omgekeerd zijn.

Personen, die hierin wat 'extreem' zijn herkennen we gemakkelijk. De 'mismatcher' is de persoon, die altijd weet aan te geven wat er niet klopt, wat ergens niet goed aan is of wat er verkeerd is.

De 'matcher' is de persoon, die altijd de mogelijkheden ziet, altijd kansen ziet of altijd weet te zeggen wat er wél goed is.

Let op. Het ene is niet beter dan het andere. De 'matcher' loopt het risico, dat hij niet doorheeft, dat er een scheur in de broek zit terwijl de 'mismatcher' het risico loopt, dat hij geen nieuwe broek zal kopen, omdat op elke broek iets aan te merken valt.

Wat heb je hier aan

Dit soort filters zitten diep geworteld in jezelf. Het is gedrag waarvan je bijna niet door hebt, dat je het doet. Bewustwording is daarom één van de meest belangrijke zaken. Wees je bewust wat jouw voorkeursmanier is waarop je naar zaken en gebeurtenissen kijkt. Ben je daar happy mee? Prima! Ben je daar minder happy mee, kijk dan de volgende keer dat je iets meemaakt eens door de andere bril. Ben je een matcher, kijk dan eens wat er niet klopt. Ben je een mismatcher, laat dan je aandacht eens uitgaan naar wat er wel goed is. Het verbreedt je blik en verruimt je eigen mogelijkheden!

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, laat dat dan in je voordeel werken.

Vind je nog veel meer rondom communicatie interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits RGBStock)