Ik heb geen tijd

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
Ik hoor het redelijk vaak. Mensen die zeggen dat ze ergens geen tijd voor hebben. Hoe komt dat en wat bedoelen ze eigenlijk.


"Ik heb geen tijd" is op zich een vreemde uitspraak. Als je geen tijd hebt, kan je dat dan misschien ergens kopen? Een zakje tijd halen bij de plaatselijke super? Nee, natuurlijk niet. Tijd is niet te koop. Iedereen heeft er evenveel van, namelijk vierentwintig uur in een dag.

Eigenlijk héb je het ook niet. Het is geen bezit. Het is iets dat verstrijkt en aan jou de keus óf en wát je gedurende het verstrijken van die tijd doet. Als je zegt dat je ergens geen tijd voor hebt, dan zeg je eigenlijk dat je je activiteiten niet goed hebt ingedeeld of dat je er de voorkeur aan geeft om je tijd ergens anders aan te besteden.

Geen tijd betekent geen prioriteit

Het is misschien een enorme dooddoener, maar dit is zeker een reden, waardoor iemand zegt geen tijd te hebben. Als iets niet belangrijk voor iemand is, dan zal hij de voorkeur geven aan iets anders. Maar als een dierbare persoon plotseling iets overkomt, heb je dan ook geen tijd om daar aandacht aan te besteden? Waarschijnlijk zal je dan alles opzij zetten om bij hem of haar te kunnen zijn: er is plotseling wel 'teit', namelijk prioriteit.

Als het écht helemaal niet belangrijk is en je hebt geen zin om daar tijd aan te besteden, dan wordt dat ook nog wel eens verbloemd door te zeggen 'dat je geen tijd hebt'. Het is een beleefde manier van nee zeggen, zonder de ander direct voor het hoofd te stoten.

Tijd is een kwestie van plannen

Een hele andere reden, waarom mensen menen 'geen tijd te hebben' zit in planning. Ik haal twee wetmatigheden omtrent planning erbij, waarmee naar mijn idee te weinig rekening wordt gehouden:
  1. De wet van Parkinson. Een vrije interpretatie hiervan zegt dat je altijd meer tijd nodig hebt dan je hebt ingepland (onafhankelijk van hoeveel tijd je werkelijk hebt ingepland). Om een parallel te trekken zou je op basis van deze wetmatigheid ook kunnen zeggen: de hoeveelheid kastruimte in een huis is altijd onvoldoende, ook al heb je heel veel kasten.

  2. De Wachtrijtheorie. In algemene termen zegt deze theorie, dat de hoeveelheid wachtende taken oneindig groot wordt, als je meer dan 80% van je tijd volplant. Andersom geredeneerd, als je meer dan 80% van je tijd volplant, dan zal je een aantal taken moeten afzeggen.
Je kan hier rekening mee houden door voldoende ruimte over te laten in je agenda voor 'onvoorziene' gebeurtenissen. Plan niet meer in dat 75% van de tijd die je beschikbaar hebt en je komt een heel eind.
Als ik het over een planning heb, dan kan dat evengoed een 'tijdschema' zijn, dat je in je hoofd hebt zitten. Het hoeft helemaal niet een agenda o.i.d. te zijn. Hoewel dat laatste meestal wel meer overzicht geeft.

Daarnaast zijn nog wat persoonlijk aspecten, die een rol spelen.
  1. Te optimistisch plannen. Meestal is er dan sprake van een inschatting, waarbij iemand er van uitgaat, dat alles meezit. Helaas is de praktijk anders. Niet altijd zit alles mee en meestal zit het tegen als je dat echt niet kan gebruiken. Dat laatste wordt ook wel beschreven in de wet van Murphy.


  2. Niet met alles rekening houden in de planning. Als ik om klokslag twee uur moet vertrekken om om drie uur ergens te zijn en ik trek om tien seconden voor twee mijn jas aan, dan hou ik geen rekening met het zoeken naar mijn sleutels, het vinden van mijn telefoon, het verzamelen van spullen die ik nog moet meenemen, het lopen naar de auto, starten en wegrijden en het nog moeten tanken. Om nog maar te zwijgen van files of omleidingen.

  3. Niet werken met of volgens planning. Ofwel, werken volgens het systeem 'op hoop van zegen'. Niet dat dat verkeerd is, maar of alles past in de tijd die je hebt, is op voorhand niet te overzien.
Wat kan je hiermee

Hoe vaak gebruik jij de dooddoener "Ik heb geen tijd". Vraag je eens af waarom dat zo is. Wees in ieder geval eerlijk tegen jezelf, want alleen dan heb je de mogelijkheid om er iets aan te doen. Zeg eens wat vaker nee, of spreek eens uit dat je iets niet wilt. Plan tijd in voor onverwachte dingen en als je een planning maakt, wees dan realistisch in plaats van optimistisch. En mocht je toch af toe geen zin hebben om te zeggen dat je geen zin hebt? Zeg dan gewoon : "Ik heb vandaag geen tijd".

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

(Foto Credits FreeImages)