Met z'n allen doe ik minder

- ga naar artikel op LinkedIn -


 
In mijn vorige blog heb ik het erover gehad, dat er soms veel moeite wordt gedaan om tot een groep te mogen behoren. Als je dan eenmaal deel uitmaakt van de groep, hoe zit het dan met synergie?


Als je in je eentje een vrachtwagen moet trekken, dan is dat een moeilijke, zo niet onmogelijke taak. Als je echter nog negen man weet te charteren en je trekt met z'n tienen, dan is de kans van slagen vele malen groter. Wat optreedt is het synergie-effect: met z'n allen kan je meer, dan ieder in z'n eentje bereikt zou hebben.

In een groep werk ik minder hard

Maar er treedt nog een ander verschijnsel op. Onderzoek heeft aangetoond, dat een individu in een groep (gemiddeld) minder werk verzet, dan hij (of zij) in z'n eentje zou doen.

Terug naar de vrachtwagen betekent dat, dat als ik in m'n eentje honderd kilo zou trekken, dan trek ik in de groep (gemiddeld) maar negentig kilo. In een groep doe ik minder m'n best, dan dat ik alleen zou doen. Hoe groter de groep, hoe sterker dit effect optreedt.

In een grote groep ben ik minder belangrijk

Eén van de redenen dat ik minder hard m'n best zal doen als de groep groter wordt is, dat ik in een grote groep minder wordt opgemerkt én dat ik minder invloed heb op het eindresultaat. In beide gevallen komt het er op neer, dat ik 'minder belangrijk' ben voor dat eindresultaat. Hoe meer mensen meedoen, hoe minder erkenning. Dit doen we niet heel bewust. Het grootste gedeelte hiervan is een onbewust proces.

Niemand die me ziet

Het idee, dat je in een grote groep toch niet goed wordt opgemerkt, maakt het mogelijk om achterover te gaan leunen en anderen het werk op te laten knappen. Je lift dan mee op de inspanning van anderen. Je houdt het touw wel vast, maar je trekt niet. Als het toch wordt opgemerkt, wordt dat niet in dank afgenomen door anderen in de groep. Een uitzondering hierop is, als je iets niet kan. Het is oké om niet mee te trekken, als je een gebroken arm hebt. In dat laatste geval kan het zelfs gebeuren, dat de individuele leden van de groep zich meer inspannen om jouw 'afwezigheid' te compenseren.

Ik ben gekke Henkie niet

Het idee, dat andere mensen in de groep mogelijk minder doen dan jij, zorgt ervoor dat je minder geneigd bent om je tot het uiterste in te spannen. Je wilt voorkomen, dat jij als gekke Henkie al het werk doet, terwijl anderen de kantjes er vanaf lopen. Ik wil best wel aan het touw trekken, maar niet te hard.

Uitzonderlijk?

Deze effecten zijn geen uitzonderingen. Heb je op school wel eens met meerdere personen een werkstuk moeten maken? Dan zal je het bovenstaande zeker herkennen, al is het maar uit de verhalen van anderen. Maar ook in werksituaties komt dit veelvuldig voor. Het kan er zelfs toe leiden, dat de productiviteit van een gehele afdeling naar beneden gaat, omdat iedereen 'niet méér wil doen dan zijn collega die hetzelfde betaald krijgt'.

Wat heb je hier aan

In onze maatschappij maken we allemaal deel uit van veel verschillende groepen (werk, gezin, vrienden, clubs, buren etc.). Ben jij je bewust van de groepen waar jij je in bevindt, wat jouw bijdrage hierin is en wat dat je oplevert?

Interessant?

Als dit artikel je iets over jezelf heeft geleerd, als je een vraag hebt of als er een ander onderwerp is, waar je meer over wilt weten, laat dan een bericht achter in het commentaarveld op LinkedIn.

Vind je nog veel meer rondom communicatie interessant, dan is onze NLP Opleiding wellicht iets voor jou.

(Foto Credits FreeImages)